2014. 08. 10. 15:31

Kegyetlenség Irakban: az ISIS élve temetett el gyermekeket

isisAz iraki jazidi etnikai kisebbség legkevesebb félezer tagját mészárolta le a magát Levantei Iszlám Államnak (ISIS) nevező homályos hátterű csoportosulás. Erről vasárnap az iraki emberjogi miniszter a Reuters hírügynökségnek.

Mohamed Sía asz-Szudáni elmondása szerint a fegyveres terroristák élve temették el néhány áldozatukat, köztük nőket és gyerekeket, tömegsírokba szórva szét őket a városban és környékén, illetve magukkal hurcoltak mintegy 300 nőt rabszolgának. "Meggyőző bizonyítékaink vannak Szindzsárból és egyes esetekben a halálból menekülőktől, valamint a bűntettek helyszíni képeiből, hogy az Iszlám Állam bandái legalább 500 embert végeztek ki Szindzsár bevétele után" - közölte a miniszter.

Szindzsár városa és hegyvidéke a jazidik ősi otthona, akiket az ISIS "sátánimádóknak" tart. A jazidi szekta hívei javarészt a Moszul környéki kurd lakosság köréből kerülnek ki, de kisebb közösségeik előfordulnak Szíriában, Iránban, Örményországban, Törökországban és Grúziában is. Becslések szerint mintegy 500 ezren tartoznak hozzájuk.

A közösség három képviselővel rendelkezik az iraki parlamentben. Ősi gyökerekből táplálkozó monoteista vallásuk egyes elemei az égitestek óbabilóni kultuszára, mások a Mithrász-kultuszra vezethetőek vissza. Hatással volt rá a zoroaszteri vallás, a kereszténység, sőt bizonyos mértékig az iszlám is.

Ennek ellenére a szekta és a muzulmánok között régi ellentétek feszülnek. Volt példa arra, hogy jazidik egy csoportja halálra kövezett egy 17 éves lányt, aki a hagyományokat megsértve megszökött és férjhez ment egy muzulmán férfihoz. Szunnita szélsőségesek bosszúból ezután Moszul közelében 23 jazidit mészároltak le.

Vasárnap délben lejárt az a határidő, amelyet mintegy 300 jazidi család kapott a terroristáktól, hogy áttérjen a muzulmán vallásra, különben kivégzik őket. Egyelőre nem tudni, hány család engedelmeskedett az ultimátumnak, de jazidik és keresztények tízezrei menekültek már el életüket féltve a terroristák elől a kurd régió fővárosa, Erbíl irányában. Illetékesek szerint közel húszezer embernek úgy sikerült épségben elmenekülnie, hogy átjutott Szíriába, majd onnan kurd erők kíséretében tért vissza iraki területre.

Keresztény népirtás Irakban

"A kereszténység Moszulban halott, keresztény holokauszt közepén vagyunk" - állította egy amerikai káld vallási vezető a CNN-nek. A hírről a keletport.hu számolt részletesen a hazai sajtóorgánumok közül. A ISIS terroristái gyerekeket fejeznek le, anyákat erőszakolnak meg és apákat akasztanak fel Irakban. 

"Van egy park Moszulban, ahol levágják és botra tűzik a gyerekek fejét... ez emberiesség elleni bűntett. A legrémesebb, legszívtépőbb bűnöket követik el, amiket csak kigondolni lehet" – mondta a CNN-nek a vallási vezető.

Az amerikai hírcsatorna műsorvezetője az ultimátumra is rákérdezett, amit a keresztények (aztán később a jazidik) kaptak. Hogy vagy áttérnek, vagy különadót fizetnek, vagy elmenekülnek, vagy kard által halnak. "Szóval ölik az embereket. De vannak keresztények, akik meg tudnak menekülni azzal, hogy vallási különadót fizetnek?"

A káld vallási vezető erre azt válaszolta: miután a keresztények megfizetik ezt az adót, a harcosok elviszik a keresztény asszonyokat és gyerekeket, "a saját feleségükké teszik őket - így a választás tényleg annyi, hogy áttérsz vagy meghalsz. Minden keresztényt megölnek, akit csak látnak. Ez teljességgel népirtás, a szó minden értelmében. Mindenkit áttérésre akarnak bírni, azt akarják, hogy a saría legyen a törvény". Vagyis az Iszlám Állam szélsőségesen értelmezett saríája.

Miközben a világ túlnyomórésze egyetért abban, hogy az ISIS kegyetlenkedései elítélendőek, úgy tűnik, hogy sokak számára a szervezet működése kívánatos, mégpedig elsősorban politikai célok érdekében, ugyanakkor más mozgatórugók működését is felfedezni vélik a háttérben. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy az emberek egy egyértelműen emberellenes ténykedést folytató szervezetet azonosítsanak az iszlámmal, így kiéleződjön egy hamis keresztény-iszlám ellentét, és felerősödjön egy félreértelmezésből fakadó iszlámellenesség. Korábban az Alfahír muszlimokat kérdezett arról, hogy mi állhat az ISIS mögött, mi mozgatja, és mennyiben képviseli a valódi iszlámot.

Arról, hogy az ISIS által képviselt iszlám mennyiben mutat valós képet a vallásról, arra az általunk megkérdezett muszlimok határozottan azt felelték, hogy semennyire. Mint sorolták, az ISIS a muszlim műemlékek (általuk vallásilag helytelennek ítélt) türbék, sírok lerombolásával is fenyeget, mecseteket dönt le, sőt, még a Kába-követ is elpusztítaná. Az ISIS egy ún. tekfíri irányzatot képvisel, azaz önkényesen nevez más muszlimokat nem muszlimoknak. A Nyugat által al-kaidásnak kikiáltott el nuszra is mérsékeltnek számít hozzájuk képest, míg az ISIS a káoszból él, abból a káoszból, amit részben maga teremt meg, felforgatva az egész régiót.

 

MTI és keletport.hu nyomán - alfahir.hu