Két év letöltendőt kaptak a spanyol bankvezérek - Itthon mikor születik végre ilyen ítélet?

Hűtlen kezelés miatt jogerősen két év letöltendő szabadságvesztésre ítélte egy spanyol bíróság a Novacaixagalicia Banco, mai nevén Abanca takarékbank öt volt vezetőjét - számolt be róla a spanyol sajtó kedden. Egy darabig még várhatjuk, hogy Magyarországon is erről szóljanak a hírek...

A tudósítások szerint Julio Fernández Gayoso, a bank volt elnöke, José Luis Pego, Gregorio Gorriarán és Óscar Rodríguez Estrada volt bankigazgatók, valamint Ricardo Pradas egykori jogtanácsos összesen több mint 22 millió eurós végkielégítést vett fel 2012-ben, miután a gazdasági válság miatt csődközelbe került pénzintézet megkapta az első állami tőkeinjekciót.

A bank összesen csaknem 9 milliárd eurót sajtolt ki a spanyol államból "segítség" címszóval.

Az ítélet rámutatott arra is, hogy a magas beosztású vezetők mindezt egy 2010-es szerződésmódosításnak köszönhetően tehették meg, amelyet a gazdasági krízis közepén, a bank rossz helyzetének ismeretében hajtottak végre, miután állami segítségért folyamodtak.

A bíróság szerint a bankvezetők tényleges börtönbüntetését az indokolta, hogy az elítéltek kevesebb mint a felét adták vissza a pénznek, noha arról korábban a Legfelsőbb Bíróság is rendelkezett, nem mutattak megbánást, továbbá más, függőben lévő bírósági ügyeik is vannak.

Forrás
MTI nyomán
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Harmati András

Friss

1
1
sss
2019. december 14. | 09:54
Két és fél New York-i színészgeneráció életét mutatja be Michael McKeever vígjátéka, melynek hazai bemutatója a Rózsavölgyi Szalonban volt. Mi is ott jártunk.
1
Két és fél New York-i színészgeneráció életét mutatja be Michael McKeever vígjátéka, melynek hazai bemutatója a Rózsavölgyi Szalonban volt. Mi is ott jártunk.
Az Európai Tanács kétnapos ülésén ezúttal a távlati célok felé vezető út kikövezése jutott kiemelt szerephez. Elemzés.
A magyar kormányfő a Facebook-oldalán megjelent videóban számolt be az uniós csúcs csütörtök este kezdődött tárgyalásairól. Szerinte „nem győztünk, de esélyt teremtettünk magunknak a későbbi győzelemre”.