"Ki akarták végezni a rendőreimet" - a rendőrök voltak a robbantás célpontjai

A rendőrség vasárnapi tájékoztatóján kiderült, hajtóvadászatot indítottak az elkövető ellen, a rendőrjárőr volt a célpont. Cikkünk folyamatosan frissül.

Amit eddig tudtunk

  • szombat éjjel nagy erejű robbanás rázta meg a Teréz körút - Király utca sarkát
  • a robbanásban két rendőr súlyosan megsérült, az egyik bulvárlap szerint az egyik járőr, egy 23 éves rendőrnő életveszélyes sérüléseket szenvedett
  • a rendőrség emberölés kísérlete miatt nyomoz
  • a környéket hermetikusan lezárták, a rendőrök egész nap helyszíneltek
  • a mostani sajtótájékoztatóig hivatalosan semmit sem tudni a robbanás okáról, elkövetőkről, indítékról.
  • természetesen azonnal elkezdődtek a találgatások, összeesküvés-elméletek születettek
  • összefoglalva tehát: ma fél hétig lényegében semmit nem tudunk
  • Ha kíváncsi az előzményekre, itt elolvashatja.

A rendőrök voltak a célpontok

A rendőrség vasárnap este fél hétkor tartott részletes sajtótájékoztatót a szombati Teréz körúti robbanás kapcsán. Kiderült: a robbanószerkezet repeszekkel megerősített házi készítésű bomba volt. Az elkövetőről  pontos személyleírás készült:
 
körülbelül 170 centiméter magas, 20-25 éves, világos horgászkalapot, kék színű farmernadrágot viselt.
 
A rendőrség emberölés kísérlete miatt folytatott nyomozást, de ezt átadták a Központi Nyomozó Főügyészségnek, mivel megbizonyosodtak arról, hogy rendőrök voltak a támadás célpontjai.
"Az egész magyar rendőrség volt a célpont, a rendőreimet ki akarták végezni"
- mondta Papp Károly országos rendőrfőkapitány. Kiderült: a rendőrség hajtóvadászatot indított, több száz rendőr üldözi az elkövetőt(ket). 145 kamera felvételét foglalták le és kezdték meg a felvételek elemzését, a rendőrség együttműködünk a TEK-kel és a titkosszolgálatokkal. Kiemelt ellenőrzések vannak a Liszt Ferenc repülőtéren, a személyszállítást végző társaságoknál, valamint a közúti határátkelőkön. A hatóságok zöld számot helyeztek üzembe, amelyet bárki hívhat, akinek bármilyen információja van a bűncselekmény kapcsán. A hívást ebben az esetben közvetlenül a TEK-hez kapcsolják. Papp közlése szerint eddig 14 hívást kaptak. A rendőrség
 
10 millió forint jutalmat is felajánlott az elkövető megtalálása érdekében.
"Üzenem, hogy meg fogjuk találni az elkövetőt, motivációjára fényt fogunk deríteni"
 - szögezte le Papp.
 
A rendőrjárőr női tagja továbbra is altatásban van, súlyosak, életeszélyesek a sérülései. Megerősítették: ő az a rendőr, aki a rendőrség toborzóplakátjain is szerepelt. 
 
[fb_pages_codes:crime]
 
Másfél éve folyamatosan mozgó járőrszolgálat működik ezen a területen, a támadó kiszámíthatta, mikor lesznek ott a rendőrök, tehát nem intézkedésben voltak, vagyis nem hívásra mentek oda. 
 
Az elkövető motivációjáról egyelőre még nem tudni biztosat, a rendőrfőkapitány kérdésre válaszolva  nem nevezte terrorcselekménynek a robbantást, de nem is zárta ki ennek lehetőségét. A nyomozók hét verziót állítottak fel, ezeket azonban részletesen nem ismertette. Hozzátette: kizárták azt a lehetőséget, hogy a két rendőr közül kifejezetten személy szerint az egyik lett volna a célpont.
 
[fb_pages_codes:budapest]

A Központi Nyomozó Főügyészség vezetője, Keresztes Imre elmondta: a nyomozás  "mindenféle törés nélkül", ugyanezzel a lendülettel folyik tovább, valamint holnaptól a médiát is ők tájékoztatják az ügyben.

Kérdésre válaszolva elhangzott: egyelőre nem tudni meddig tart a hatósági lezárás a Teréz körúton. 
Legolvasottabb híreink