„Kicsit” megcsúszik a japán olimpia ára

Japán sajtóértesülés szerint akár hatszorosára, 15 milliárd dollárra nőhet a 2020-as tokiói olimpia költségvetése.

Az NHK tévécsatorna szombaton arról számolt be, hogy a drámai drágulás hátterében a megnövekedett - és részben be nem tervezett - szállítási költségek állnak, emellett jelentősen emelkedett az építési anyagok ára és a munkabérek átlaga is.

A szervezők egy hete közölték, hogy nem Tokióban rendezik meg a 2020-as játékok pályakerékpáros versenyeit, ami 1,8 milliárd dolláros megtakarítást eredményez. Tokióban így nem épül 100 millió dolláros biciklicsarnok, helyette a 120 kilométerre található Izu ad otthont a pályakerékpárosok, továbbá a hegyikerékpárosok küzdelmeinek is.

A hónap elején derült ki, hogy az eredetileg terezett 2,1 milliárd helyett a központi stadion csak 1,3 milliárd dollárból épül majd fel. A japán kormányra és az olimpiai szervezőkre óriási nyomás nehezedett, miután kiderült, hogy a nyertes pályázatban a Nemzeti Stadion megépítése a korábban becsültnél kétszer drágább lett volna. A megnövekedett költségek miatt szeptemberben lemondott Simomura Hakubun sportminiszter.

Forrás
MTI
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Harmati András

Friss

1
1
sss
2019. december 13. | 16:16
Az Európai Tanács kétnapos ülésén ezúttal a távlati célok felé vezető út kikövezése jutott kiemelt szerephez. Elemzés.
Az Európai Tanács kétnapos ülésén ezúttal a távlati célok felé vezető út kikövezése jutott kiemelt szerephez. Elemzés.
A magyar kormányfő a Facebook-oldalán megjelent videóban számolt be az uniós csúcs csütörtök este kezdődött tárgyalásairól. Szerinte „nem győztünk, de esélyt teremtettünk magunknak a későbbi győzelemre”.
"A tétlenségért talán még nagyobb árat kell majd fizetnünk."