2014. 08. 17. 13:56

Kijevnek a palagáz miatt kell Kelet-Ukrajna?

Kijev számára a Kelet-Ukrajna feletti ellenőrzés megszerzése elsősorban az ottani igen jelentős palagázlelőhelyek miatt fontos, amelyek kiaknázásával nyugati cégek foglalkoznak majd - állítja az orosz alsóház (duma) külügyi bizottságának az elnöke.

hjAlekszej Puskov Twitter-üzenete szerint "Kijev a palagáztartalékok feletti ellenőrzés megszerzéséért háborúzik Ukrajna keleti felében. Ezek a tartalékok - német számítások szerint - 5578 milliárd köbméter körüliek (az Egyesült Államok tartaléka 8976 milliárd köbméter)".  
  
A harkivi és a donyecki megyék találkozásánál található a csaknem 4 ezer milliárd köbméteres juzivszka palagázmező. Ennek működtetésére a Royal Dutch Shell angol-holland vállalat ajánlatát a múlt év elején fogadta el a kijevi kormány.
   
Ugyancsak kelet-ukrajnai palagáztermelésre kapott jogot a Burisma ukrán olaj- és gázipar holding, amelynek igazgatótanácsába nemrég beválasztották Joe Biden amerikai alelnök fiát, Hunter Bident.
    
A juzivszka palagázmező központjában Szlovjanszk városa található, amely a kelet-ukrajnai harcok egyik korábbi tűzfészke volt. Az itt élők az elmúlt években több alkalommal tiltakoztak a palagáztermelés beindítása ellen, sőt azt tervezték, hogy  népszavazást tartanak a kérdésben.
   
A palagáz olyan földgáz, amely a talaj alatti nagy kiterjedésű pórusrendszerek helyett geológiai palaalakzatok apró üregeiben, illetve mikroszkopikus átmérőjű csatornáiban található. Kitermelése különleges technológiát igényel, olyan vegyszereket is alkalmazni kell, amelyek nem csak a föld alatti vízkészleteket szennyezhetik, de a légkört is.

MTI nyomán - alfahir.hu