Kínai rendőrök érkeztek a kínai bevándorlókhoz

Május 3-tól két-két kínai rendőr is részt vesz a járőrszolgálatban Róma és Milánó kínaiak lakta kerületeiben az olasz nagyvárosokban élő kínai közösség és a hatóságok viszonyának javítása érdekében.

Ez az első alkalom, hogy az olasz belügyminisztérium nem európai országgal folytat rendőrségi együttműködést.  A közös járőrözés kísérleti jelleggel indul. Az első tizenöt nap után, az eredmények tükrében, a kínai rendőrök hosszabb időre is Olaszországban maradhatnának – közölte az olasz rendőrség. Két kínai rendőr Róma belvárosában, a Termini pályaudvar és a Santa Maria Maggiore-bazilika térségében levő kínai negyedben vesz részt olasz kollégáikkal a járőrszolgálatban. Milánóban pedig az észak-olaszországi város Chinatown-nak nevezett negyedében, ahol a helyi kínai közösség nagy része él és dolgozik.

Az elképzelések szerint a kínai rendőrök jelenléte a kínai közösség és a helyi hatóságok közötti együttműködést hivatott elősegíteni a bűnmegelőzésben és az esetleges bűncselekmények felderítésében. Az olasz rendőrség tapasztalatai szerint az Olaszországban letelepedett kínaiak bizalmatlanok az olaszországi hatóságokkal szemben, gyakran erősebbnek bizonyul a kínai közösségen belüli összetartás az igazságszolgáltatással történő együttműködésnél. Ráadásul a kínaiak többsége olaszul ritkán vagy rosszul beszél, ez is megnehezíti a kommunikációt a hatóságokkal.

Az olasz statisztikai hivatal (Istat) tavalyi adatai szerint az Olaszországban élő több mint öt millió külföldiből több mint 265 ezer a kínai, és a negyedik legnagyobb nemzetiségi csoportot képviselik. A legtöbb kínai Milánóban és Rómában telepedett le.

Forrás
MTI