2016. 11. 20. 19:47
MTI

Kipukkadt a lufi! Az Egyesült Államokban mégsem ellenőrzik a muzulmánokat vallási alapon

Reince Pribeus, a Fehér Ház leendő kabinetfőnöke kizárta a muzulmánok vallási alapon történő regisztrációját és ellenőrzését.


A Republikánus Párt volt elnöke az NBC televízió vasárnap délelőtti politikai vitaműsorában beszélt erről. A muszlimok vélelmezett regisztrációja és ellenőrzésük napok óta izgalomban tartja az amerikai sajtót és sok a félreértés is a téma körül. 

A sajtóban elterjedt hírek szerint ugyanis a Trump-adminisztráció azt tervezné, hogy - ahhoz hasonlóan, ahogyan a második világháború idején a japán-amerikaiakat regisztrálták és táborokba zsúfolták - regisztrálná az amerikai muszlimokat is. Priebus ezt most határozottan cáfolta. A műsorvezető azon kérdésére reagálva beszélt erről, amely Michael Flynn leendő nemzetbiztonsági tanácsadó véleményét firtatta. Flynn altábornagy ugyanis korábban azt mondta: a félelem a muszlimoktól, illetve a muszlim vallástól a józan észen alapszik. 

Reince Priebus leszögezte: "nem ítélünk el egy egész vallást. A valóság az, hogy megpróbáljuk feltérképezni a problémákat, és mindaddig, amíg nem dolgozzuk ki a határra érkező, az Egyesült Államokba beutazni szándékozók hatékony ellenőrzését, addig bizonyos térségekből átmenetileg felfüggesztjük a beutazást az Egyesült Államokba".

A politikus nem nevezte meg, hogy mely országokról, vagy mely térségekről van szó, ám Donald Trump kampányban tett kijelentéseiből kikövetkeztethető, hogy az átmeneti felfüggesztés elsősorban azokra a térségekre vonatkozik, ahol az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelen van.  A leendő kabinetfőnök a CNN hírtelevíziónak is vendége volt vasárnap délelőtt. A CNN riporterének azt erősítette meg, hogy elnöksége idején Donald Trump mindent megtesz annak érdekében, hogy elkerülje azt a lehetséges érdekkonfliktust, amely vállalatbirodalma érdekei és a választott tisztsége között felmerülhet.

Biztosíthatom az amerikaiakat arról, hogy nem kerül sor semmiféle helytelen cselekedetre, és a döntéshozatalt érintő helytelen befolyásr

- szögezte le Reince Priebus.