Kirakják a Hír TV-t, pornó és Vajna tévéadói jönnek helyette

Eléggé átlátszó módon akarják kinyírni a Hír Televíziót, amely már nem számít kormányzati sajtóorgánumnak, mióta Simicska Lajos azzal a bizonyos „g”betűvel kezdődő jelzővel illette egykori barátját, Orbán Viktor miniszterelnököt. A Hír Televízió csaknem 14 éve áll szerződésben a PR-Telecom nevű kábelszolgáltatóval, de a cég most hirtelen úgy döntött, januártól nem sugározza tovább körülbelül 70 ezer ügyfelének Magyarország első hírcsatornájának műsorait – számolt be a Magyar Nemzet.

A PR-Telecom szeptember közepén közölt felmondásában vis maiorra hivatkozott, és azt írták, az RTL Klub és a TV2 részére fizetendő műsordíj olyan hatalmas anyagi terhet jelent a cég számára, hogy a Hír TV-t így már nem tudják sugározni. Csakhogy kiderült, közben 14 új csatornára mégiscsak jut pénz.

Az új csatornák között pedig hat – FEM3, Kiwi TV, Zenebutik, Chili TV, Humor+, Mozi+ – Andy Vajna filmügyi kormánybiztos érdekeltségébe tartozik. De másik hat tematikus és két pornócsatornával – Eroxxx és Brazzers TV – is „erősít” a PR-Telecom.

A Magyar Nemzet arra is felhívta a figyelmet a cikkében, hogy a cégadatbázis szerint a PR-Telecom többségi tulajdonosa egy máltai offshore cég, a Central Eastern Cable & Media Group Limited. A máltai cégbíróságtól beszerzett iratok alapján ennek a társaságnak tavaly még ugyanaz a máltai vagyonkezelő cég volt a tulajdonosa, mint annak a luxusjachtnak, amelyen a milliárdossá lett felcsúti gázszerelő, Mészáros Lőrinc nyaralt – írja a lap.

Mászáros egyébként pont a napokban vásárolta meg Széles Gábortól az Echo Televíziót, amelynek természetesen biztos helye van a PR-Telecom kínálatában.

A Hír Televízió nem fogadja el a kábelszolgáltató szerződésbontását: a csatorna jogászainak álláspontja szerint a szerződést idő előtti rendes felmondással nem lehet megszüntetni. Jelezték is a PR-Telecomnak, hogy ha január elsejétől a televízió elosztását a társaság bármilyen módon korlátozza vagy megszünteti, a keletkező kárt a csatorna egy összegben a kábelszolgáltatóra terheli majd.

Reagált a PR-Telecom: nem zárkóznak el a Hír Televíziótól, perrel fenyegetnek

Az Alfahírnek is eljuttatva, a PR-Telecom Zrt. közleményben reagált az előfizetőknek a Magyar Nemzet cikkében megjelent állításokra. Ebben azt írják, hogy jogszerűen jártak el, nem zárkóznak a tárgyalások újraindításától, azt pedig nem értik, hogy a sajtóban miért keresnek politikai összefüggéseket.

„Tájékoztatjuk tisztelt előfizetőinket, hogy társaságunk a 2017 évi csatornakiosztás kialakításával kapcsolatosan jogszerűen, a médiaszolgáltató előtt is ismert gyakorlatnak megfelelően járt el. A Hír TV által közétett információk nem tartalmazzák azon tényt, mely szerint a Hír TV képviselete társaságunk szerződés újratárgyalására vonatkozó levelére jogszabályi határidőn belül érdemi reakciót nem tett. A híradásban szereplő információk vonatkozásában (kiemelve az előfizetői félretájékoztatást) a szükséges jogi lépéseket azonnali hatállyal megtettük. A Hír TV, a műsorának elosztását érintő újratárgyalással kapcsolatosan eddig elzárkózó magatartást mutatott. Amennyiben a műsor képviselete megteremti annak lehetőségét, hogy a tárgyalásokat újraindítsuk, úgy részünkről nincs akadálya az egyezetések folytatásának.”

A Magyar Nemzet által megjelentetett „Vis maior helyzet: pornó lesz, Hír TV nem” cikkel kapcsolatosan a PR-Telecom Zrt. az alábbiakat szögezi le:

  • Társaságunk a hatályos jogi környezetnek megfelelően jogosan mondta fel a Hír televízió műsor terjesztésére vonatkozó megállapodást, hiszen a TV2 és RTL Klub által ebben az évben bevezetett díjak jelentős terhet róttak valamennyi piaci szereplőre.
  • A 2017. évi csatornakiosztás változása a Hír TV mellett egyéb más tartalom szolgáltatókat is – az előfizetői számokra tekintettel - negatívan érintett, de nem kerültek ki, mert velük sikerült megállapodnunk, míg a Hír TV esetében visszajelzés hiányában nem is jöhetett létre megállapodás.
  • A cikkben említett 14 új csatorna kínálatban történő bekerülése nem hozható semmilyen módon párhuzamba a cikkben megfogalmazottakkal, hisz ezen csatornák egy része olyan külön díjas, emelt csomagba került, melyeket azon előfizetők vesznek igénybe, akik az abban szereplő tartalmat igénylik és meg tudják, illetve meg kívánják fizetni.
  • A cikkben elhangzott állítás szerint a Hír TV jelezte társaságunk felé a felmondással kapcsolatos aggályait. A fentiek kiegészítéseként közöljük, hogy társaságunk a felmondó levelét 2016. szeptember 8. napján küldte meg a médiaszolgáltató részére, majd miután 2 hónapig semmilyen hivatalos válasz reakció nem érkezett, november közepén társaságunk írásban értesítette ismételten a műsor képviseletét arra vonatkozóan, hogy továbbra is várjuk a jelentkezésüket. 2016. november 29. napjáig nem adott hírt magáról a csatorna képviselete, illetve ezen a napon egy néhány mondatos levélben e-képpen reagált a terjesztési osztály vezetője:

 

„Időközben nyilván kézhez kaptátok a mi jogi állásfoglalásunkat is az üggyel kapcsolatban. A helyzet pontosítása és a további várható fejlemények megelőzése érdekében szeretném kérdezni, hogy végül is mi a döntésetek a jövő évet illetően? Kérlek tegyétek meg, hogy tájékoztattok, hogy mi is felkészülhessünk az esetlegesen szükségessé váló további lépésekre. Köszönettel és üdvözlettel, Sipos Gábor Terjesztési Igazgató Hír TV Zrt 2016.11.29”

A társaság "azt sem érti", miért keresnek politikai összefüggést a PR-Telecom Zrt. üzleti döntése és

„egy egyébként piaci számok tekintetében is csökkenő előfizetői számot mutató hírcsatorna szolgáltatásból való kikerülése között”.

A PR-Telecom Zrt. szerint a cikk a továbbiakban „mesterkélt módon próbálja összekapcsolni” a társaságot politikai közszereplőkkel és azok üzleti érdekeltségeivel. A PR-Telecom Zrt. felszólította a Hír TV Zrt-t a haladéktalan helyreigazításra, ennek elmulasztása esetén a sajtó helyreigazítási pert nyomban megindítja.

sss
2019. november 18. | 20:15
rendszer
sss
2019. november 18. | 20:15
rendszer
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Németh Márton

Friss

1