Kiss Szilárd kirúgása után nem adta le a nagyon menő orosz diplomatarendszámot

Kiss Szilárd egy orosz diplomatarendszámot használ, alighanem teljesen szabálytalanul és jogosulatlanul. Ez ellen sem Magyarország, sem Oroszország nem lépett fel eddig érdemben, ráadásul egy joghézag miatt ez nem is lenne annyira könnyű – számol be az Index.hu.

Martonyi János külügyminiszter hiába rúgta ki a moszkvai magyar nagykövetség agrárattaséját, ugyanis Kiss Szilárd úgy határozott, hogy nem adja le, hanem inkább

Budapesten is megtartja a Moszkvában kiállított piros színű rendszámot.

A hírportál azt állítja, hogy három Kiss által használt autó is „érintett” az ügyben, egy Porsche Cayenne, egy 7-es és egy X5-ös BMW. Ezek az autók több mindenre kiválóan megfelelnek; például a rendőrség egy közlekedési kihágás esetén legfeljebb a gépjárművezető személyazonosságát állapíthatja meg, de nem intézkedhet, nem szondáztathat, ezért a legtöbb egyenruhás életszerűen nem is kínlódik azzal, hogy megállítsa ezeket a diplomatakocsikat. Egy üzleti tárgyaláson is kiválóan mutat a piros rendszám, mi több coolabb a Magyarországon kiállított kék színű diplomatarendszámnál is. Ilyen rendszámot kizárólag olyan személy használhat, akit az orosz külügyminisztériumnál diplomataként akkreditáltak. A különleges táblát azonban nem csak követségi, hanem magántulajdonú járművekre is lehet igényelni a hozzátartozók részére is, ami Kiss és családja esetén meg is történt. A lap emlékeztetett arra, hogy a külügyminiszter 2013-ban szüntette meg Kiss Szilárd diplomatastátuszát, miután az nem ment át a nemzetbiztonsági átvilágításon.

Mészáros Lőrinc és Kiss Szilárd

Mészáros Lőrinc és Kiss Szilárd még március elején szembesült azzal, hogy van egy egyharmados tulajdonrésze Magyar Kft.-ben, ahol a korrupciós vádakkal előzetesben ülő Kiss Szilárd volt az üzlettársa. Mikor az Index erről hírt adott a felcsúti polgármester először nem emlékezett az egészre, majd azt állította, hogy a vállalkozásból már rég kiszállt, mert "nem indult be az üzlet". Az orosz adóhatósági adatbázis szerint azonban tulajdonosként szerepelt az ominózus cégben. Mészáros erre annyit reagált: "Oroszországban sok minden előfordulhat."

A Külgazdasági és Külügyminisztérium feleletéből kiderült, hogy a nagyköveti utasítás alapján, ha egy munkatársnak megszüntetik a diplomatastátuszát, akkor elvileg le kell adnia a diplomatarendszámot, ha ez az illető nem teszi meg, akkor a követség értesíti az orosz Közlekedési Hatóságot.

Ebben az egészben a nagy trükk azonban, hogy az orosz Közlekedési Hatóság értelemszerűen nem tud mit kezdeni a Magyarország területén közlekedő autókkal, az Oroszországban kiállított diplomata rendszámokat ugyanakkor a magyar rendszerben nem tartják nyilván, tehát egy magyar rendőr nem is tudhatja azt, hogy Kiss Szilárd illegálisan használja a diplomatarendszámot. Az orosz közlekedés szerint Kiss Szilárd Porschéjának a rendszáma körözés alatt áll, ezért

„Oroszország területére történő belépésnél a hatóság azonnal lefoglalja a gépjárművet és eljárást indít a gépjármű tulajdonosa ellen.”

Magyarországon azonban a körözést hivatalosan a budapesti orosz nagykövetségnek kellene jeleznie a magyar hatóságok felé. Az Index által megkérdezett jogászok szerint, ha Kiss Szilárd törvénytelenül használja a diplomata rendszámot, az akár a Btk. egyedi azonosító jellel visszaélésről szóló szabályába is ütközhet, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.