Kitiltottak egy ukrán képviselőt Oroszországból

Az orosz hatóságok öt évre megtiltották a beutazást Oroszországba a Donyec-medencei válság békés rendezésében aktív szerepet játszó Irina Herascsenko ukrán parlamenti képviselőnőnek. Ezt a képviselő szavai szerint a határon közölték vele, amikor a kijevi törvényhozás több tagjával együtt be akart utazni Oroszországba, hogy jelen legyen Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanő ítéletének kihirdetésekor.

Az oroszországi donyecki városi bíróság délelőtt ki is mondta az ítéletet, amely szerint a pilótanő bűnös két orosz újságíró megölésében, békés polgári lakosok meggyilkolásának kísérletében és illegális határátlépésben. Az ügyészség 23 évi szabadságvesztés kiszabását kérte.

A határon feltartóztatott képviselőnő Petro Porosenko ukrán elnök megbízottja a kelet-ukrajnai válság békés rendezésének kérdéseiben, a Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló összekötőcsoport humanitárius ügyekben illetékes alcsoportjában képviseli Ukrajnát, valamint tagja az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlésének.

Herascsenko adott hírt előző nap a Facebook-oldalán arról, hogy nyolc képviselőtársával és Szvjatoszlav Ceholkóval, az államfő sajtótitkárával együtt elindultak a dél-oroszországi Donyeck városba. "Porosenko elnök utasítására és a szívünkre hallgatva Szvjatoszlav Ceholkóval együtt odautazunk, hogy támogassuk Nagyija Szavcsenkót a bírósági tárgyaláson" - írta. Reményét fejezte ki hogy az orosz hatóságok nem fogják a beutazásukat megakadályozni.

Ezzel szemben hétfőn az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportálnak arról számolt be, hogy három órán át feltartóztatták a csoportot. "Ezután az FSZB (orosz biztonsági szolgálat) képviselője közölte velem, hogy megtiltották a beutazásomat Oroszországba 2021-ig". Elmondta, hogy az indoklás szerint biztonsági kockázatnak tartják őt, ezért nem engedik be az országba.

Herascsenko közölte, hogy tájékoztatta a helyzetről Pavlo Klimkin ukrán külügyminisztert, akinek tárcája jegyzékben fog tiltakozni Moszkvánál. Ezenkívül a képviselőnő felveti a kérdést az összekötőcsoport következő minszki ülésén is, amelyet várhatóan szerdán tartanak.

A küldöttség többi tagját beengedték Oroszországba. Arról még nem érkezett hír, hogy jelen voltak-e az ítélethirdetéskor.

Forrás
MTI
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
sss
2019. április 18. | 12:35
A táncegyüttes menedzsmentje cáfolja a sajtóértesüléseket.
sss
2019. április 18. | 09:34
Az utolsó percig kérdéses volt a továbbjutás sorsa.

Érdekes, amióta bevezették a videobírót, mintha kiegyensúlyozottabb lenne a labdarúgás. Évek óta tendencia, hogy a (marketing és piaci szempontból) jobban csengő csapatok javára gyakrabban tévednek a játékvezetők. Amióta viszont a VAR (video assistant referee) létezik, azóta az ún. kiscsapatoknak is több esélye van labdába rúgni. Az e heti Bajnokok Ligája mérkőzések után, ha nem lett volna a technológiai segítség, akkor most, nem Ajax - Tottenham, hanem Manchester City - Juventus elődöntőt rendeznének a Bajnokok Ligájában. Ehhez hozzávehetjük azt is, hogy a Foci-Vb-n is már alkalmazott videobírónak köszönhetően Horvátország is el tudott jutni a döntőig, míg ha a bírón múlott volna, akkor nem horvát-francia, hanem angol-francia döntőt rendeztek volna.

Lehet mégis csak jobb, ha a technológiára bízzuk a futballt, és nem az emberi szubjektivitásra, ha igazságos döntéseket akarunk.