2014. 08. 14. 12:58

Kitüntetik Imre Kertészt augusztus 20-án

A Heti Válasz úgy értesült, augusztus 20-án magas állami kitüntetést kap Kertész Imre Nobel-díjas író, akit Schmidt Mária ismét védelmébe vett.

Schmidt Mária a Terror Háza Múzeum igazgatója Kerész Imrét méltatja dolgozatában, mondván a kommunizmusban kívülálló maradt, próbálta szembeállítani a nemzetiszocializmus és a kommunizmust, amivel szembement a polkorrekt tilalommal, miszerint nem szabad összehasonlítani őket.

"A 85 éves Kertész Imre szabad ember. Az maradt mindkét emberellenes totális diktatúra alatt, mindkettő ellenére, ellenében. És az ma is. Az Isten áldja meg!” - írja Schmidt.

Mi több, a Heti Válasz értesülései szerint Kertészt kitüntetik augusztus 20-án. Ugyanakkor Kertész egyáltalán nem volt antikommunista, sőt, középiskolai tanulmányai során a pártba is belépett - emlékeztet a kuruc.info. A Magyar Dolgozók Pártjának 1956-ig, annak bukásáig maradt tagja. Ezalatt kommunista lapoknál, majd az egyik minisztérium sajtóosztályán is dolgozott. 

A portál rámutat, hogy Kertész 1994-ben a Szombat című zsidó folyóiratnak elmesélte, hogy a Szikra c. lapban dolgozott, ami egyébként a kommunista ifjúmunkások lapja volt, később Szabad Ifjúság néven jelent meg. A lapba többek közt írt a Népszavás Várkonyi Tibor és Paul Lendvai is (akkor még Lendvai Pál). 

Ennyire állt kívül a kommunizmuson, ennyire szemlélte függetlenül a rendszert Kertész, akit épp ezért méltat Schmidt. Pár évvel visszarepülve az időben szintén gyanús összeférhetetlenségeket lehet felfedezni: a The Paris Review lapnak adott interjúban Kertészről azt írták, egy évet töltött Auschwitzban, ám erre rácáfol egy másik, 1996-os interjú, ahol az író arról beszél, csak pár napot volt ott, pontosabban egy birkenaui karanténtáborban. Utána szállították Buchenwaldba, ahol 9 hónapot töltött el.

Imre Kertészt a zavaros múltja után mégis méltatják, ráadásul újabb kitüntetést kap. Emlékezetes, 2009-ben egy Die Welt-interjúban így beszélt: "Az európai kultúra terméke vagyok, egy dekadens, ha akarja, egy gyökértelen. Ne minősítsen engem magyarnak" - jelentette ki válaszában Kertész. "Elég, hogy az Ön honfitársai zsidóvá tettek engem. A faji, nemzeti hovatartozás rám nem vonatkozik. Ami pedig az Ön által említett gazdag magyar irodalmi tájat illeti, elárulok valamit: a szocialista évek alatt egyetlen egy államilag engedélyezett könyvet sem olvastam. Ízlésemnek ugyanis mindaz egyáltalán nem felelt meg. Mindig felfordult a gyomrom, amikor megpróbáltam" - mondta.

2012-ben Orbán Viktorral is találkozott: a miniszterelnök Berlinben tartott beszédet, amire elment maga a Nobel-díjas író is. A hírek arról szóltak, hogy Kertész a német szakfordítást vette igénybe, nem hallgatta meg magyarul. A beszéd végén Orbán odalépett Kertészhez köszönteni őt, ám a képet tanulsága szerint az író ülve fogadta a miniszterelnök kézfogását, egyesek szerint betegsége miatt nem állt fel.

Kertész 2012-ben döntött úgy, hogy abbahagyja irodalmi munkásságát. A 35 ezer oldalnyi anyagából archívumot állítottak össze, ami a kutatók előtt nyílt meg a Berlini Művészeti Akadémián. Megkérdezték tőle akkor, miért oda helyezte le iratanyagát, amire úgy válaszolt, jobban megértik őt ott, mint Magyarországon.

Heti Válasz - Kuruc.info - alfahir.hu