Kommunisták a Fideszben

Fideszes és KDNP-s képviselők beterjesztettek egy törvényjavaslatot, amely kimondaná, hogy az MSZP az MSZMP jogutódjaként osztozik minden felelősségben, amellyel az állampárt terhelhető. Azonban ha a Fidesz komoly felelősségre vonást akar végrehajtani, akkor körül kell néznie saját soraiban is, hiszen ott is rengeteg volt MSZMP-s ül.

A beígért gazdasági függetlenség helyett újabb IMF-szerződés, leminősítés, egyre rosszabb életszínvonal, egyre rosszabb közbiztonság, egyre több ember az utcán, mert a kormány nem segített a devizahiteleseken.

Folyamatosan csökken a Fidesz támogatottsága, ezért gyorsan elő kellett állniuk valamivel, amin egy kicsit rágódhat a nép, és nem foglalkozik a kormány gigászi baklövéseivel. Harrach Péter (KDNP), Lázár János (Fidesz) és további tíz kormánypárti képviselő az új alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről szóló jogszabály preambulumában kimondatná, hogy az MSZP a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) jogutódjaként osztozik minden felelősségben, amellyel az állampárt terhelhető. A tervezetben azt is felsorolják, miért terheli felelősség az MSZMP-t és jogelődeit. Ilyen például a II. világháború utáni évek többpártrendszerre épülő demokratikus kísérletének szovjet katonai segítséggel történő felszámolása, az ország eladósítása, versenyképességének „végzetes lerontása”. Továbbá emberek meggyilkolása, idegen hatalomnak való kiszolgáltatása, törvénytelen bebörtönzése, kényszermunkatáborba hurcolása, megkínzása, embertelen bánásmódban részesítése, vagyonuktól való önkényes megfosztása, szabadságjogának teljes elvétele, származásukra, világnézetükre vagy politikai meggyőződésükre tekintettel történő hátrányos megkülönböztetése, az emberek magánéletének törvénytelen megfigyelésére és befolyásolására törő titkosrendőrség működtetése.

Sajnos a törvénytervezetből kimaradt, hogy a kommunista pártfunkcionáriusokat ki kell zárni közéletből. A javaslat azt is kimondja, hogy az MSZMP és jogelődei, valamint a kiszolgálásukra létrehozott politikai szervezetek „bűnöző szervezetek” voltak, amelyek vezetői el nem évülő felelősséggel tartoznak „az elnyomó rendszer fenntartásáért, irányításáért, a jogsértésekért és a nemzet elárulásáért”. Tehát a KISZ-t, a Politikai Bizottságot vagy a Központi Bizottságot is ide kell érteni. A szöveg érinti az MSZP-t is, mégpedig úgy, hogy kimondaná: a szocialista párt az MSZMP jogutódjaként, „a törvénytelenül felhalmozott vagyon örököseként, a diktatúrában vagy az átmenet során megszerzett illegitim előnyök haszonélvezőjeként, valamint régi és az új pártot összefűző, a pártvezetést is jellemző személyi folytonosság okán” osztozik mindazon felelősségben, amellyel az állampárt terhelhető. A törvényjavaslat nem szól róla, de a Jobbik benyújtott egy indítványt, amelyben kezdeményezik, hogy a volt kommunista vezetőket zárják ki a közéletből.

A fent említett szervezetek vezetői felelősséggel tartoznak az elnyomó, kommunista rendszer fenntartásáért, irányításáért és a magyar nemzet elárulásáért. Valószínűleg a törvény hatályába nem esik bele egy egyszerű KISZ- vagy párttag. Erről ugyanis nem szól a javaslat. Az MSZP-t szokás az MSZMP jogutódjaként emlegetni, azonban kérdés, hogy a Fidesz-KDNP javaslata csak az MSZP-ről szól-e, mert a kormánypárt soraiban is számos volt MSZMP-s lelhető fel. A listát Bárándy Gergely szocialista politikus a Heti Válasz alapján felolvasta a törvény parlamenti vitájában:

Stumpf István – jelenleg alkotmánybíró, volt MSZMP-tag, a Hazafias Népfront volt alelnöke,
Járai Zsigmond – jelenleg a Költségvetési Tanács elnöke, volt MSZMP-tag, volt kormánytag, III/II-es együttműködő,
Matolcsy György – az Orbán-kormány nemzetgazdasági minisztere, volt MSZMP-tag, III/II-es együttműködő,
Martonyi János – jelenleg külügyminiszter, volt MSZMP-tag, kormánytag, III/II-es együttműködő,
Pintér Sándor – jelenleg belügyminiszter, volt MSZMP-titkár,
Boross Péter – jelenleg a Fideszt segíti, volt MSZMP-tag,
Pozsgay Imre – részt vett az új alaptörvény megalkotásában, volt MSZMP KB-tag,
Csintalan Sándor – jelenleg a Fidesz házi csatornájánál, a Hír TV-nél dolgozik, volt MSZMP- és MSZP- tag,
Schmitt Pál – jelenleg köztársasági elnök, 1989 előtt pedig miniszterhelyettes
Kerényi Imre – miniszterelnöki megbízott, volt MSZMP alapszervezeti titkár,
Szita Károly – jelenleg fideszes kaposvári polgármester, volt III/III-as együttműködő,
Mikola István – az első Orbán-kormány egészségügyi minisztere, 2006-ban a miniszterelnök-helyettesi poszt jelöltje, a Hazafias Népfront alelnöke volt,
Fónagy János – jelenleg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, volt MSZMP-tag,
Varga Mihály – jelenleg fideszes országgyűlési képviselő, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, volt KISZ-titkár,
Deutsch Tamás – jelenleg EP-képviselő, volt KISZ-titkár,
Orbán Viktor – miniszterelnök, volt KISZ-titkár
Kövér László – fideszes országgyűlési képviselő, a narancsos kormány házelnöke, volt KISZ-titkár, a Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány és Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága alá tartozó Társadalompolitikai Intézet munkatársaként is dolgozott.

Sinkovics Szilvia
(Megjelent a Bar!kád hetilap 2011. december 15-i számában.)

barikad.hu