2014. 03. 28. 12:14

Komoly meglepetést fogunk okozni – interjú Farkas Gergellyel

A választások előtt néhány nappal Farkas Gergelyt, Bács-Kiskun megye 5. választókerületének jobbikos képviselőjelöltjét kérdeztük az elmúlt hetek kampánybeli tapasztalatairól, a programjáról, arról, hogy lesz-e Bányai Gábor-Farkas Gergely-vita, és hogy milyen esélyei vannak a Jobbiknak.

Az elmúlt hetekben a választókerület 23 településén összesen 25 lakossági fórumot tartottál és ezeken túl számos alkalommal utcai standolások, kitelepülések keretében találkozhattak veled az emberek. Milyen benyomásokra tettél szert?

Egyrészt rengeteg pozitív visszajelzés érkezett az ilyen találkozók alkalmával. Másrészt, ha csak a lakossági fórumokat nézem, akkor nagy különbség volt a négy évvel ezelőtti és a mostani rendezvények között. 2010-ben még nagyon kevesen ismerték a Jobbikot, akkor a lakossági fórumok fő célja az volt, hogy meggyőzzük az embereket, hogy érdemes minket, az új erőt támogatni. Idén azt tapasztaltam, hogy akik eljöttek a fórumainkra, azokat már nem kellett meggyőzni, ők már elkötelezett jobbikosok voltak.

Akkor mégis mi értelmük volt ezeknek a rendezvényeknek?

Felbecsülhetetlen értékük volt. Ugyanis akik eljöttek, ők a legelkötelezettebb szimpatizánsaink és egyben ők a mi médiumaink is. A Jobbiknak nagyon kevés lehetőse van a fősodratú médiumokba bekerülni, ezért nekünk a leghatékonyabb fegyverünk az, ha a szimpatizánsaink személyes kommunikáció segítségével győzik meg az ismerőseiket. Azokat pedig, akik eljöttek, sikerült felvértezni olyan érvekkel, amikkel meg tudják cáfolni a Fidesz sikerpropagandáját az ország állapotáról, vagy épp felkészültek lettek a Jobbik programjából. Gondoljunk csak bele, hogy ha az a sok száz, vagy akár standolásokkal együtt ezernél is több ember, aki eljött ilyen eseményekre, mind-mind csak 1-2 embert meggyőz naponta a választásokig, az nekünk mekkora segítség. Ezért volt felbecsülhetetlen a jelentősége ezeknek fórumoknak.

Lehet, már ennek a hatása érződik, hisz a közvélemény-kutatók is egyértelműen kimutatták a Jobbik erősödését.

Igen, biztos vagyok benne, hogy részben ennek is köszönhető az erősödésünk, de az is rengeteget számított, hogy ebben az időszakban minden postaládába eljutott két szórólapunk, melyekben engem és a programunkat is megismerhették az emberek, ill. kéthetente a Hazai Pálya című közéleti folyóiratunkon keresztül is értesülhettek az elképzeléseinkről. Ezeken kívül készítettem még pluszba egy saját választókerületi újságot is, hogy még jobban megismerjenek az emberek, tudják, hogy mivel foglalkoztam eddig az Országgyűlésben és miket szeretnék tenni a választókerületben élőkért.

Január 31-én sajtótájékoztató keretében hívtad ki vitára Bányai Gábort, a térség fideszes képviselőjelöltjét. Március vége felé járunk, még nem értesültünk a vita időpontjáról. Lesz vita?

Jó a kérdés, de ezt inkább Bányai Gábortól kellene megkérdezni. Ugyanis annak ellenére, hogy több mint másfél hónap eltelt a vitára való hívás óta, ő még csak egy válaszra sem méltatott. Úgy gondolom, ez elég elgondolkodtató. Ha nem is vállalja a vitát, legalább legyen benne annyi gerincesség, hogy ezt megírja, és a megmagyarázza az okát. Bár elsősorban nem is nekem tartozik magyarázattal, hanem a választókerületben élő embereknek, akik joggal várták volna el, hogy a képviselőjelöltek leüljenek egymással és egy nyilvános vita keretében fejtsék ki álláspontjukat, programjukat a térséget érintő problémákról. Nem engem sértett tehát meg Bányai Gábor, hanem az embereket vette ezzel semmibe.

Ha vita keretében nem is tudtad elmondani, kérlek, röviden itt fejtsd ki a programotok fő pontjait!

A kampányban a hármas jelszavunk, a megélhetés, rend, elszámoltatás volt, ez nagyon jól illeszkedett az itt élő emberek problémáihoz, felvetéseihez. Megélhetés alatt a tisztességes fizetéseket, tisztességes nyugdíjakat és új munkahelyeket értünk. Munkahelyet elsősorban a mezőgazdaság nyújthat, a családi gazdálkodások támogatásával, a multik helyett a magyar termelők helyzetbehozásával, új, elsősorban keleti piacok szerzésével, vagy épp a feldolgozóipar és élelmiszerlánc feltámasztásával. A mezőgazdaság talpra állítása mellett a termálvizünkre épülő gyógyturizmus ágazata, vagy épp a Duna-Tisza csatorna megépülése is fellendülést hozhatna ennek a térségnek.

A közbiztonság esetén azért annyira nálunk még nem rossz a helyzet.

Így van, nálunk még valóban nincsenek élhetetlen települések, nem úgy, mint az ország egyes részeiben, de ami miatt foglalkozni kell ezzel, hogy a mi térségünkben is romlik a közbiztonság. Ráadásul a rendőrség is tragikus állapotban van, folyamatosan hagyják ott a pályát rendőrök, bűnmegelőzés helyett csak a traffipaxozásra van pénz, ráadásul egy bűnözőnek szinte több joga van, mint a rendőrnek. Szükséges tehát a rendőrség létszámbeli, anyagi és jogszabályi megerősítése, hogy hatékonyan tudjanak fellépni a közbiztonság érdekében, mert lehet, Pintér Sándor szerint rend van, de az emberek ezt másképp gondolják.

És mit kell értenünk az elszámoltatás alatt?

Egy régóta és sok ember által várt jogos igény beteljesítését. Ugyanis sajnos biztosra vehető, hogy nem egy Simon Gábor ül a Parlamentben, hanem számos cimborája van még, aki hasonló kétes eredetű összegekkel rendelkezik. De Kiskunhalas szégyenfoltja, Zuchslag által elmondott dolgok is hűen tükrözik a politikai elit korrupt voltát. A Jobbiknak tiszta múltja, akarata és bátorsága is van ezen ügyek kivizsgálására és a felelősök megbüntetésére. Sajnos azonban a választókerületben is volt számos olyan ügy, ami elszámoltatásért kiáltana. Szétprivatizált TSZ-ek, fideszes haverok traffikokkal vagy állami földekkel való megjutalmazása, irreálisan magas árú közbeszerzések stb. Lenne itt is minek utánanézni sajnos.

Mit vár április 6-tól?

Meglepetést. Ugyanis a közvélemény-kutatók által mért erősödésünk csak egy pillanatfelvétel volt egy olyan folyamatból, amely azóta is tart. Biztos vagyok benne ugyanis, hogy rengeteget erősödött a Jobbik nem csak az elmúlt hetekben, de 2010-hez képest is. A rendezvényeink, kiadványaink és személyes beszélgetések által még többen ismerték meg a Jobbik valódi oldalát. A Fidesz hazug sikerpropagandája, ill. a baloldal körüli korrupciós ügyek miatt pedig egyre többen látják be, hogy egyedül a Jobbik az az erő, amelyik valódi változást tud hozni Magyarország életében. Ezért kérek mindenkit én is, hogy április 6-án vegyen részt a választáson, szavazzon az elmúlt 24 év leváltására és biztasson erre minél több embert: családtagot, rokont, szomszédot, barátot. Április 6-án pedig győzzön a Jobbik!

alfahir.hu