2014. 12. 19. 10:16

Korábban elítélték, most Budapest bűnügyeit igazgatja az ezredes

A bíróság korábban két alkalommal is jogerősen elmarasztalta Derzsy Pétert, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), főkapitány-helyettesét, bűnügyi igazgatóját - írja a privatkopo.hu.

Az ezredes megerősítette a portál értesülését.

A bűnügyi portál információja szerint Derzsy első alkalommal rendőri pályafutása kezdetén, végzős rendőrtiszti főiskolásként került összetűzésbe a törvénnyel. Az ügyben eljáró ügyészség „bántalmazás hivatalos eljárásban” bűncselekmény elkövetése miatt emelt vádat a bántalmazó ellen, akit a bíróság jogerősen elmarasztalt, s vele szemben intézkedést - megrovást - alkalmazott. Úgy tudni, Derzsy az ügy miatt csak több hónap késéssel tehetett rendőri esküt.

Néhány évvel később a Budapesti Rendőr-főkapitányság jelenlegi második embere ismét bűnbe esett. 1996. július 8-án, Isaszegen, a saját házában gyilkolták meg a magyar-amerikai állampolgárságú Z. Sándort. A rokkantnyugdíjas, ám gazdag férfi 30 évvel volt idősebb szemrevaló feleségénél, Z. Katalinnál. Derzsy Péter akkor a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) Életvédelmi Osztályán dolgozott nyomozóként, és tagja volt az emberölési ügy felderítésére létrehozott csoportnak. A Privát Kopó úgy tudja: Derzsy (és egyik nyomozótársa) férfiúi érdeklődését felkeltette a fiatal özvegy, aki a gyilkosság lehetséges megrendelőjeként a rendőrség látókörébe került. A nő - érezvén egyre szorultabb helyzetét - bevetette bájait annak érdekében, hogy a nyomozás menete számára kedvezően alakuljon. Tette ezt abban a reményben, hogy alkalmi szexpartnerei úgy befolyásolják a büntetőeljárás menetét, hogy személyéről elterelődjön a gyanú: ő gyilkoltatta meg tehetős párját. Derzsyék éltek a lehetőséggel, ágyba bújtak a csinos hölgyeménnyel.

Kevéssel az aktusokat követően a fiatalasszonyt a rendőrség - felbujtóként elkövetett emberölés gyanújával - őrizetbe vette, majd a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte. A nő kipakolt a hatóságoknak a „fickós” zsarukról. Vallomása szerint a nyomozók tettek intim ajánlatot neki: ha lefekszik velük, nem fogják az emberölési ügyben meggyanúsítani.

A két nyomozóval szemben az ügyészség „hivatali visszaélés” miatt emelt vádat. A bíróság jogerősen elmarasztalta a két rendőrtisztet, és velük szemben intézkedést - próbára bocsátást - alkalmazott. (A férje életének kioltását megrendelő Z. Katalint, és cselekményt végrehajtó bérgyilkost 11-11 év fegyházra ítélték.)

Derzsy Pétert a bíróság mindkét büntetőügyben mentesítette a hátrányos jogkövetkezmények alól, erkölcsi bizonyítványa tiszta maradt, így nem kellett távoznia a rendőrség kötelékéből.

A Privát Kopó megkeresésére a BRFK főkapitány-helyettese, bűnügyi igazgatója elismerte, hogy a bíróság a jelzett ügyekben jogerősen elítélte.

Az ezredes jelenlegi pozícióját megelőzően a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság (VMRFK) főkapitány-helyetteseként, bűnügyi igazgatójaként tevékenykedett.

alfahir.hu