Koreai karikatúrán akadt ki a gyászoló Oroszország

Nem a tragédián gúnyolódnak, hanem az IÁ-n, de ez így is sok most a gyászoló országnak.

 
Karikatúrát közölt szerdán egy dél-koreai lap az orosz utasszállító sínai katasztrófájáról: a gúnyrajz azt figurázza ki, hogy az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet állítása szerint fegyveresei lőtték le a gépet.
 
Bár a The Korea Timesban megjelent rajz nem magán a tragédián tréfálkozik, a TASZSZ hírügynökség jelentésében botrányosnak minősíti.
 
A lap internetes oldalán megjelent karikatúrán a géproncs látható, felette pedig a halált jelképező kaszás áll, palástján a Sors felirat látható. A roncs felett keselyű repül, robbanóanyaggal megpakolt mellény van rajta, egyik szárnyában géppisztolyt tart, és közben azt rikácsolja: "Én tettem! Én tettem!". Az alatta lévő felirat szerint a madár a Sínai-félsziget iszlamista fegyvereseit jelképezi.
 
  "Amikor valaki a maga érdemének tulajdonítja a te cselekedetedet"
- olvasható a gúnyrajzot magyarázó feliraton.
 
Moszkva szöuli nagykövetsége egyelőre nem reagált a botrányos rajz megjelenésére.
 
A TASZSZ felidézi, hogy ugyanez a lap 2010-ben világraszóló botrányt okozott egy karikatúrával, amellyel "meggyalázta" a moszkvai metróban történt, negyven ember halálát okozó terrorcselekmények áldozatainak emlékét. 
 
A Kogalymavia (nemzetközi nevén Metrojet) orosz légitársaság repülőgépe az egyiptomi Sarm-es-Sejk üdülőhelyről indult Szentpétervárra, s a felszállás után 23 perccel zuhant le a Sínai-félszigeten szombat reggel. A gépen 217 utas - köztük 17 gyermek - és 7 főnyi személyzet tartózkodott, a katasztrófát senki nem élte túl. Az áldozatok többsége orosz volt.
 
Az Iszlám Állam egyiptomi ága, a főleg a Sínai-félsziget északi részén tevékenykedő Vilájat Sínáa (Sínai Tartomány) a tragédia után közleményt adott ki, azt állítva, hogy a gépet "a kalifátus katonáinak sikerült leszedniük az égről". A legtöbb szakértő ezt azonban valószínűtlennek tartja, mert a dzsihadistáknak aligha vannak olyan föld-levegő rakétái, amelyek el tudnának érni 9 ezer méteres magasságban repülő célpontokat. A fekete dobozok adatainak kiértékeléséig mindazonáltal nem zárható ki, hogy a fedélzeten bomba robbant, sem az, hogy a gépet esetleg a földről kilőtt rakéta találta el, miután meghibásodás miatt alacsonyabbra ereszkedett. 
 
Forrás
MTI