2016. 12. 22. 13:03
MTI

Korrupciógyanú: közel százmilliárdot fizethetünk vissza a 4-es metró után

A Politico című brüsszeli hírportál Csalással fertőzött a budapesti metrórendszer című cikkében arról ír, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) szerint Magyarországnak vissza kell fizetnie mintegy 300 millió euró (93 milliárd forint) támogatási összeget az Európai Bizottságnak és az Európai Beruházási Banknak (EIB).

Azután jutottak erre a következtetésre, miután egy vizsgálatot követően "súlyos szabálytalanságokat, csalás gyanúját és esetleges korrupciót" állapítottak meg a magyar fővárosban hosszan elhúzódott 4-es metró infrastrukturális beruházása miatt.

A portál szerint az uniós bizottság tanulmányozza az OLAF megállapításait és értékeli a lehetőségeket, az EIB pedig a lehetséges válaszlépéseket fontolgatja.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda nyilatkozata szerint a kormány teljes mértékben támogatta a beruházást, a megvalósítás a budapesti városvezetés feladata volt - közölte a brüsszeli hírportál.

"nem mi voltunk"

Erre válaszul a Főpolgármesteri Hivatal Kommunikációs Igazgatósága csütörtökön közölte: a Főváros nem kapta meg és nem látta az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) M4-es metrót érintő vizsgálati anyagát, de információik szerint a pénzügyi szabálytalanságokra utaló megállapítások 2006-2007-re vonatkoznak, vagyis jóval a jelenlegi városvezetés 2010-es hivatalba lépése előtti időre.

A támogatás - vagy annak egy részének - esetleges visszafizetéséről egyébként még nem született döntés az Európai Bizottságban.