2014. 03. 28. 17:26

Koszovóval vág vissza Moszkva

Moszkvában meglepetést keltett Barack Obama amerikai elnök kijelentése, amely szerint Koszovó függetlenségének kikiáltása az ENSZ-szel és a szomszéd országokkal egyeztetett népszavazás nyomán történt volna meg - állapította meg pénteki nyilatkozatában az orosz külügyminisztérium.

gjA dokumentum szerint Moszkvában felfigyeltek Obama március 26-án, Brüsszelben elhangzott beszédének a volt dél-szerbiai tartományra vonatkozó kitételére, amellyel az amerikai elnök Koszovó függetlenségének, "az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1244. számú határozatának megkerülésével" lezajlott egyoldalú kikiáltását "próbálta igazolni". Ebben Obama említést tett "valamiféle népszavazásról", amelyet szerinte az ENSZ-szel és a szomszéd országokkal előzetesen egyeztettek.
   
A nyilatkozatban rámutatnak, hogy Koszovóban nem volt semmiféle népszavazás a függetlenségről, még kevésbé olyan, amelyet a nemzetközi közösséggel egyeztettek volna. "A Szerbiától való elszakadásról szóló döntést a pristinai úgynevezett parlament hozta meg 2008-ban" - áll a nyilatkozatban.
  
"Mindazonáltal egyetértünk, hogy sorsdöntő határozatokat nem csendben, hanem népszavazáson kell meghozni, ahogyan ez a Krímben történt" - állapította meg végül az orosz külügyminisztérium nyilatkozata.

MTI - alfahir.hu