2014. 04. 07. 13:02

Közel két hónap, míg feláll az új kormány

A harmadik Orbán-kormány a kisebb parlamenttel júniusig nem várható, hogy feláll, ez a választási eredmények megtámadása és a végleges eredmények kiértékelése miatt várható.

Rövidesen lecsökken a parlament létszáma 386-ról 199-re, miután először alkalmazzák a kisebb parlament rendszerét az új választási rendszer mellett. Ugyebár most már nem kettő, hanem csak egy forduló volt, 106 képviselő egyéni választókerületben, 93-an pedig országos listán szerez mandátumot.

Fontos az is, hogy a magyarországi lakhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok is szavazhattak, ám csak listára. A külföldön élő magyar lakhellyel rendelkezők közül 28 ezren járulhattak az urnák elé.

A végleges egyéni választókerületi eredmények a nem itthon leadott szavazatok miatt április 12-ig lesznek meg, az országos listás eredmény pedig 25-éig. Az új parlament alakuló ülését az államfő hívja össze egy hónapon belül.

Rogán Antal a választás előtt arról beszélt, hogy ha sokan megtámadják a választási eredményeket, a jogorvoslati idő elhúzódása miatt május elején alakulhat meg a parlament - ismerteti az Index. A Fidesz frakcióvezetője hozzátette: az új kormány június elején, az EP-választások után állhat fel. 

A parlament alakuló ülésének feladata, hogy elfogadja a választási beszámolókat, igazolja a képviselők mandátumát, akik ezt követően esküt tesznek, majd megválasztják az országgyűlés tisztségviselőit. Akár már az alakuló ülésen megalakíthatják az állandó bizottságokat, bár ez többször később történt meg.

A köztársasági elnök - Áder János - az alakuló ülésen tesz javaslatot a miniszterelnök személyére, aki - mily meglepő - minden bizonnyal Orbán Viktor lesz, akit kormányalakítással bíz meg. Az előző kormány megbízatása az új országgyűlés megalakulásával szűnik meg, az új kormány megalakításáig ügyvezető kormányként működik: az alaptörvény szerint nemzetközi szerződés kötelező hatályát nem ismerheti el, rendeletet csak törvény felhatalmazása alapján, halaszthatatlan esetben alkothat.

Index nyomán: alfahir.hu