2014. 03. 14. 20:03

Közép-Európai szövetség az anyaföldvédelemért (Videó)

Nemzetközi konferenciát szervezett a Jobbik az Anyaföldvédelmi Kerekasztallal közösen a Csatlakozási Szerződés földről szóló rendelkezéseinek felülvizsgálatának, illetve módosításának szakmai előkészítéséről. A március 14-i Radisson Blu Béke Hotelben megtartott történelmi jelentőségű rendezvényen horvát és lengyel szakemberek is beszédet tartottak, majd aláírtak egy közép-európai szövetség megalakulásáról szóló nyilatkozatot.

Minden közép-európai országban van olyan szerveződés, amely osztja a Jobbik földvédelemmel kapcsolatos nézeteit – ezzel az üzenettel nyitotta meg a konferenciát Dr. Hossó Andrea közgazdász, az Anyaföldvédelmi Kerekasztal ügyvivője, aki egyben a rendezvény koordinátori szerepét is betöltötte. A szakmai összejövetel legfontosabb célja egy közép-európai szövetség létrehozásának előkészítése volt, mely a jövőben kezdeményezi az uniós Csatlakozási Szerződés földről szóló rendelkezéseinek felülvizsgálatát, s így felveszi a harcot spekulációs célú földvásárlókkal, valamint megszünteti a termőföldet pusztán árucikknek tekintő szabályozást. A részletekről szakmai beszédet tartott a lengyel Marek Andrzejak, a szintén lengyel Artur Zawisza, a horvát Prof. Dr. Tomislaw Sunic, Prof. Dr. Tanka Endre, Dr. Hossó Andrea és Magyar Zoltán, a Jobbik országgyűlési képviselője is.

A konferencia első szónoka a lengyelországi farmerszövetséget képviselő Marek Andrzejak volt, aki elsősorban a mezőgazdasági területek nemzeti tulajdonban tartására hívta fel a figyelmet. Elmondta, hogy a lengyel nemzeti szervezetek alkotmány-kiegészítést javasolnak, miszerint a lengyel föld csak lengyel kézbe kerülhetne. Megadóztatnák nagytermelő farmgazdálkodásokat, s ez az adó a potencionális hasznot terhelné, nem a befektetés képezné az alapot. Az ebből származó bevételt pedig egyértelműen önkormányzati vagy földosztási célokra fordítanák. Marek Andrzeja a megoldási javaslatok ismertetése közben hangsúlyozta, hogy a föld szabad áramlása a gyakorlatban azt jelenti, hogy az megszűnik betölteni eredeti szerepét. Az identitásunktól való megfosztottsággal jár, ezért radikális változásra van szükség. Kezdetben a nagytőkés lengyel gazdaszövetséget kell eltávolítani a hatalomból, hiszen annak tagjai puszta árucikként kezelik az anyaföldet.

A Bar!kádnak is rendszeresen publikáló Prof. Dr. Tanka Endre előadása a hatályban lévő törvényi szabályozásról szólt, melynek lényege, hogy az Európai Unióhoz újonnan csatlakozott országok termőföldjét pusztán tőkejavaknak tekintik. Elmondta, hogy a régi tagoknak joguk van megvédeni a nemzeti vagyonukat, a közép-, és kelet-európai államoknak azonban erre nincs lehetőségük, hiszen a Csatlakozási Szerződés ezt nem biztosítja. Példaként említette, hogy míg Nagy-Britannia megtarthatja történelmi alapokmányát, és kimondhatja, hogy a föld a királyi korona tulajdona, valamint megtilthatja a külföldiek számára a földbirtoklást, addig 20 tagállam nem akadályozhatja meg a spekulánsok felvásárlásait. Tanka Endre hangsúlyozta, hogy ez pont az Európai Unió egyenlőségre vonatkozó alapelvének mond ellent, és ezért meg kell szüntetni a diszkriminációt, vagyis felül kell vizsgálni a jogi szabályozást.

Artur Zawisza, a lengyel nemzeti mozgalom vezetőségi tagja a Jobbikot méltatta, s jelezte, hogy a lengyel választásokat követően hasonló módon kívánják majd magukat képviseltetni a parlamentben. Elmondta, hogy Lengyelországban 2016-ig tart a földmoratórium, ám a spekulánsokkal szembeni ellenállás náluk is gyenge. Külföldi magánszemély ugyan nem vásárolhat földet, de ha bejegyez egy céget, azon keresztül már megteheti. Így nem is tudják pontosan, hogy mekkora terület van már az ilyen vállalkozások irányítása alatt, de becslések szerint az ország kétharmada. Artur Zawisza hangsúlyozta: annak érdekében, hogy ezt a gyakorlatot megszűntessék, alkotmányos földvédelmet akarnak.

Dr. Hossó Andrea közgazdasági szempontból beszélt a földkérdésről, ami szerinte ebben az értelemben is nagyon súlyos problémákat vet fel. Több statisztikát, és grafikont is bemutatott, melyek egytől egyig azt támasztották alá, hogy a konferencián is képviselt országokban több a külföldi tőkebefektetés, mint a kihelyezett érdekeltség. Vagyis ahelyett, hogy hazai vállalkozások hozzátennének a nemzeti vagyonhoz, a külföldiek elviszik a profitot. Kiemelte, hogy míg például Hollandia nemzeti jövedelmének hatalmas része származik kihelyezett leányvállalatoktól, addig Magyarország, Litvánia, Bulgária, Horvátország, és Lengyelország termelő kapacitásainak nagy része külföldi kézen van. Hozzátette, hogy így immár közgazdasági szempontból is nagyon értékessé, jó befektetéssé vált a termőföld. „A föld az új arany” – fogalmazott – és ezért minden áron meg kell védeni.

Prof. Dr. Tomislaw Sunic a liberalizmus, illetve a kapitalizmus veszélyeire hívta fel a figyelmet, és kiemelte, hogy még ma is a volt kommunisták leszármazottjai uralják a horvát gazdaságot, miközben fennen hirdetik a liberális eszméket. Példaként említette az INA olajcéget, mely korábban kommunista kivégzőosztagként működött. Szerinte akárcsak annak idején a pártkatonák, most az Unió próbálja elhitetni az emberekkel, hogy a piacgazdaságnak nincs alternatívája. „Le kell zárni az európai határokat, a bankokat pedig állami tulajdonba kell venni” – mondta a horvát professzor.

A konferenciát Magyar Zoltán beszéde zárta le, aki a Jobbik földvédelemmel kapcsolatos munkájáról, és az elért eredményeiről beszélt. Szerinte rég kiderült, hogy az Európai Unió nem az a mesevilág, ahová Magyarországot bekényszerítették, hiszen mi a Nyugat számára pusztán egy szemétlerakó vagyunk. Elmondta, hogy az elmúlt négy évben próbálták elérni az Országgyűlésben a föld alkotmányos védelmét, a Csatlakozási Szerződés felülvizsgálatát, megpróbálták megakadályozni a gyalázatos földtörvény hatályba lépését, illetve népszavazást is kezdeményeztek, de mivel a kétharmad minden erre vonatkozó javaslatot elkaszál, csak az április 6-i választás sikerességében bízhatnak. Hangsúlyozta: az immár megalakuló közép-európai összefogás az első lépés a földspekulánsok elleni küzdelemben.

Szanyi Ágnes

alfahir.hu