2014. 03. 13. 14:39

Krími tatár vezető Moszkvában – 200 év óta először

Putyin elnök sajnálatát fejezte ki a történelmi sérelmek miatt, bátorítva a tatár közösséget. A házelnök autonómiát ígér.

Nemzetközi sajtószemle

ml2014-03-13

WORLD BULLETIN , ITAR-TASS

www.worldbulletin.net , www.itar-tass.com

A krími tatár gyűlés (Medzslisz) képviselője és volt elnöke, Mustafa Jemilev Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott Moszkvában. A tatár vezető először a moszkvai ukrán és a török nagykövettel folytatott megbeszéléseket, majd Mintimer Sajmijevvel, az oroszországi Tatár Köztársaság első elnökével találkozott. Az orosz államfővel folytatott megbeszélés során Putyin kijelentette: a Krím státuszának végleges rendezésével megvárják a március 16-i voksolást. Egyúttal sajnálatát fejezte ki a múltban a krími tatárok ellen elkövetett atrocitások miatt. Felhívta egyúttal Jemilev figyelmét az Oroszországban élő tatárok rendezett helyzetére és arra, hogy az ukrán nacionalisták bele akarják rángatni a krími tatárokat az ukrán–orosz konfliktusba. A találkozó történelmi jelentőségű, mert 200 éve nem került sor az orosz állam feje és a krími tatárok vezetője közti személyes egyeztetésre.

*

Abban az esetben, ha a Krími Autonóm Köztársaságban vasárnap rendezendő népszavazáson a lakosság úgy dönt, hogy a félsziget egyesül Oroszországgal, a krími tatároknak ígért autonómia biztosítva lesz – ezt Szergej Nariskin, az orosz parlament elnöke mondta. Hozzátette, hogy a tatár népnek tett ígéreteket az orosz parlament képviselői mind támogatják.

GEOPOLITIKA

www.geopolitika.ru

Hackerek nyilvánosan hozzáférhetővé tették az ukrán vezérkari főtiszt levelezését egy amerikai alezredessel és a kijevi amerikai nagykövetség hadügyi attaséjával. A dokumentumok szerint az ukrán és amerikai fél azt tervezte, hogy katonai támadást hajtanak végre néhány ukrán katonai bázison, hogy ezzel destabilizálják a helyzetet.

INTERFAX

www.interfax.ru

A „G7” országok vezetői felszólították Oroszországot, hogy ne támogassa a krími népszavazás levezetését. (A G7 a világ hét legfejlettebb gazdaságát tömörítő laza szervezet, nyolcadik tagja Oroszország.) Azt is kijelentették, hogy a referendum eredménye törvénytelen és nem fogadják el azt. Ezzel szemben Moszkva már bejelentette, hogy legitimnek fogja tekinteni a népszavazást.

RADIO FRANCE INTERNATIONALE

www.english.rfi.fr

Francois Hollande francia elnök elfogadhatatlannak tartja a Krím-félsziget Oroszországhoz történő csatolását. Hozzátette: még van rá idő, hogy megelőzzék a felesleges és veszélyes eseményeket. Hollande arra kérte Putyin orosz elnököt telefonon, hogy vonja ki csapatait, és tartsa tiszteletben Ukrajna szuverenitását. A G7-ek szerint a krími népszavazás ellentétes a nemzetközi joggal.

GAZETA WYBORCZA

wyborcza.pl

Lengyelország már 15 éve tagja a NATO-nak, de az ukrán helyzet mutatta csak meg igazán, hogy ez mekkora áldás az országra nézve, szemben az olyan posztszovjet államokkal, mint Ukrajna – írja a liberális lengyel napilap. Kapcsolataik csak egy partnerségi szinten maradtak, és most a területi integritásuk forog veszélyben. A segítséget pedig nem várhatják el, csak könyöröghetnek érte. A lap szerint „mi mindig panaszkodhatunk, hogy a NATO jelenleg nem elég erős, hatékony és hogy nem tesz eleget. Ennek ellenére még mindig ez a világ legerősebb katonai szövetsége, és az egyetlen olyan erő, aki ki tud állni egy agresszor ellen katonai támadás esetén.”

DAILY SABAH, WORLD BULLETIN

www.dailysabah.com , www.worldbulletin.net

Kiújulhat a nyugtalanság Törökországban: tömegdemonstrációvá vált annak a 15 éves fiúnak a temetése, akit még a Gezi parkbeli események idején lőttek fejbe a rendőrök. A fiú kómába esett, majd a napokban elhunyt. A tavaszi eseményekben részt nem vevő fiatal isztambuli búcsúztatásán ezrek gyűltek össze, kormányellenes jelszavakat skandálva. Az ország több más városában is a kormány ellen demonstráltak az eset kapcsán. Az ügy ráadásul hamar vallási színezetet is kapott, hiszen az elhunyt fiú, Berkin Elvan az alevi kisebbséghez tartozott, mely hagyományosan a baloldalt támogatja és nem szimpatizál a kormánnyal. Tunceliben, ahol a lakosság többsége az alevi vallási irányzat követője, a helyi iskolák ezer diákja vonult a kormánypárt székháza elé, de sztrájkra szólított fel több török szakszervezet is. Az ügyben a legfelsőbb vezetés is megszólalt: Bülent Arınç miniszterelnök-helyettes kijelentette, hogy Törökország gyászol, mióta Berkin meghalt, és megígérte: kampányrendezvényein nem szól majd zene, ezzel is emlékezve rá. Bekir Bozdağ igazságügyi miniszter a fiú lelövése körülményeinek kivizsgálását jelentette be, Abdullah Gül köztársasági elnök pedig megígérte, hogy mindent meg fog tenni, hogy még egyszer ilyen ne történhessen.

AL JAZEERA BALKAN

balkans.aljazeera.net

A 11 éve meggyilkolt miniszterelnökre, Zoran Đinđićre emlékeztek Belgrádban. Az egykori kormányfő emlékére minden évben megrendezett menethez több ezren csatlakoztak. A felvonulást Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt (LDP) elnöke vezette. A Demokrata Párt (DS) közben a hagyománnyal szakítva külön megemlékezést tartott. A volt miniszterelnök emléktáblája előtt lerótta kegyeletét a leköszönő szerb kormány is.

AL ARABIYA

www.english.alarabiya.net

Mahmud Abbász palesztin elnök követeli Izraeltől, hogy fejezze be a Gázai övezet elleni támadásokat. Egy palesztin szóvivő szerint habár kilőttek a területről öt rakétát Izrael felé, abból csak egy csapódott be, de az sem okozott sérülést. Az éjszaka során az izraeliek 29 célpontot támadtak, főleg a Hamász katonai épületeit. Egyelőre egyik félnek sincsen áldozata. A támadások ellenére az oktatás normális módon működik. Ban ki Mun ENSZ főtitkár elítélte a gázai rakétatámadásokat, amelyekre válaszul következett be az izraeli csapás.

Készítette az Ordosz műhely

(Felhívjuk olvasóink szíves figyelmét, hogy szemlénkben a dőlt betűkkel megjelent részek kommentárt jelentenek.)

alfahir.hu