Kubatov háborút indított a Fradi-szurkolók ellen

A tegnapi nap folyamán eldőlt: a szervezett szurkolói csoportok a továbbiakban nem látogatják majd a Fradi mérkőzéseit. A csoportok vezetői találkoztak az FTC vezetőségével, Kubatov Gáborék ritka aljas módszerhez nyúltak.



De mi is történt eddig?

  • A Ferencváros új, 22 500 férőhelyes stadionját rekordsebességgel, 14 hónap alatt építette fel az MSZP-közeli Wallishoz tartozó Market Zrt., a hipermodern arénában augusztusban rendezik majd a nyitómérkőzést.
  • A 13,49 milliárd forintos létesítmény ára a befejezés előtt nem sokkal, áprilisban 906,9 millió forinttal megemelkedett, a pénzből többek közt egy biometrikus azonosítórendszert építettek ki, mely lehetővé tette, hogy a szurkolók csak tenyérlenyomatot adva léphessenek be az új arénába. A rendszer 5 millió ponton azonosítja a szurkolók tenyerét.
  • A példátlan adatgyűjtés ellenérzéseket váltott ki a drukkerek jelentős részéből, akik mindezt rabosításként értékelték. A 2013-14-es szezon zárómérkőzésén 15 perces néma csenddel tiltakoztak, később a stadion környékére molinókat feszítettek ki.
  • Miután kiderült, hogy a rendszernek nincs meg a törvényi háttere, két fideszes képviselő, dr. Vas Imre és Simon Róbert Balázs módosító indítványt nyújtott be a sporttörvényhez, mely lehetővé tette az íriszkép, és a tenyérlenyomat ellenőrzését a sportlétesítményekben.
  • A törvény parlamenti vitája során a Jobbik és az LMP is keményen kritizálta az elképzeléseket, a fideszes képviselők azonban - bár láthatóan fogalmuk sem volt arról, miről is van szó - kiálltak a sebtében hozott módosítás mellett.
  • A parlamenti vitát követően az FTC megkezdte a bérletek árusítását és a drukkerek regisztrálását.

"Adatgyűjtés... Kitiltás... Színház... Fradista, ne regisztrálj!"


Már döntöttünk, de beszélgessünk

Kubatov Gábor csak a fent felsorolt eseményeket követően ült le tárgyalni a szervezett szurkolói csoportok vezetőivel, akkor, mikor már minden lényeges döntést meghoztak. Az egyeztetést követően az FTC a következő közleményt adta ki:

"A Ferencvárosi Torna Club elnöke a mai napon egyeztetést folytatott a szurkoló csoportok vezetőivel, amely sajnálatos módon nem vezetett eredményre. A tárgyalás folyamán megállapításra került, hogy a csoportok vezetői sem gondolkodnak egységesen az új stadion beléptető és biztonsági rendszeréről (volt aki már az elmúlt napokban regisztrált). Azon szurkolói vezetők közül többen, akik a legjobban ellenezték az új szabályozást, bizonyítható módon érvényes bérlet vagy jegy hiányában vettek részt a 2013 / 2014 -es szezon Fradi mérkőzéseinek a javarészén, megkárosítva ezzel a klubot. A vezetés a fent említett okok miatt indokoltnak tartja a beléptetés szigorítását, mert ez a Fradi érdekeit szolgálja".

A probléma, hogy a klub érvei több ponton is sántítanak, a tárgyalás végkimenetele pedig már annak megkezdése előtt világos volt. Mindez egyértelműen kiderül néhány internetes hozzászólásból.

Végel Tamás, a Fradi-szurkolókat az ország számos pontjáról mérkőzésekre szállító FradiBusz hálózat szervezője és vezetője - aki az elmúlt napokban az események hatására lemondott pozíciójáról - a következő megjegyzést posztolta:

"Az EEE, a GM és a 16-os szektor vezetőin kívül, volt ma egy meglepő +1 fő is. Egy régi II-es szektoros, aki X éve nem igen volt meccseken a lelátón. Ő a napokban regisztrált. De ugye ő egyáltalán nem vesz részt az elmúlt évek Fradi Táborának vezetésében. A Klub (!) meghívta őt is az egyeztetésre, hogy az előre megírt közlemény ezen része valós legyen. A székház ajtaját csukták be szurkolótársaink, amikor a fradi.hu le is hozta azt... (a közleményt - a szerk.) Szóval egyetértés volt és senki nem regisztrált... Hatásvadászat."

Úgy tudjuk, a vezetőség Végel Tamást kitiltotta az FTC stadionjából, az általa megszervezett FradiBusz hálózat területi vezetőit pedig azzal keresték meg, hogy ingyen bérletet ajánlanak fel nekik, ha átveszik a helyét. A csoportok vezetői tehát mindannyian a biometrikus beléptetés ellen foglaltak állást, Kubatov azonban csoportvezetőként meghívta az utóbbi időben a VIP-páholyban feltűnő barátját, hogy később azt mondhassa, nem volt egységes a szurkolók álláspontja.

Mindezt megerősíti Magyar Balázs, az Erkölcs, Erő, Egyetértés Mozgalom vezetőjének hozzászólása is. Érdekesség, hogy az EEE hosszú ideig jó viszonyt ápolt Kubatov Gáborral, közéjük tartozik a Fidesz-közeli, az Echo TV-n és a HírTV-n gyakorta feltűnő Boros Bánk Levente is, ám úgy tűnik, most nekik is elegük lett a vezetőségből.

Fotó: ultrashun.hu

Magyar a következőket írta:

"Még a liftben voltunk a stadionban amikor a Fradi vezetése már kitette a tájékoztatóját...
Természetesen a csoportok is kiadnak egy közleményt a kialakult helyzetről. Igaz nekünk kis időbe telik mindez, mi nem írtuk meg még az 'egyeztetés' előtt...

Elöljáróban annyit, hogy minden ellenkező híresztelés ellenére a szervezett csoportok véleménye teljesen egyseges.
No meg annyit, hogy sikerült stadionon kívülre száműzni a ferencvárosi szervezett szurkolói életet és a hangulatot.

Sajnálatos, hogy eleve nem volt esély kompromisszumot keresni sem..."

Mindemellett meg kell jegyezni azt is, hogy amennyiben az elmúlt időszakban többen is jegy és szurkolói kártya nélkül léphettek be a stadionba, az nemcsak az esetlegesen érintett szurkolók, hanem a klubbal szerződésben álló Fradi Security felelőssége is, őket azonban nem érte nyilvános kritika a klub részéről. A biztonsági cég vezetője egyébként Kubatov bizalmasa, Sz. Ferenc, aki a nyomozó hatóságok megállapításai szerint 1996-ban emberölést követett el, előtte pedig illegális pénzbehajtásból élt - minderről a hvg.hu számolt be korábban.

Bojkottot hirdettek a csoportok

A szurkolói csoportok ma délután az alábbi közleményt adták ki:

A Ferencváros szervezett szurkolói csoportjai az alábbiakról tájékoztatják a közvéleményt:

A Ferencváros vezetősége a mai napon egyértelműsítette, hogy ragaszkodik a világ egyetlen más stadionjában, sporteseményén sem szükséges biometrikus adatok begyűjtéséhez, amelyek megadása nélkül ezentúl fradista nem szurkolhat a helyszínen futballcsapatunknak.

Ezzel a döntéssel végleg kimondta azt, ami sajnos már jó ideje sejthető volt: az új stadionhoz már nem elég jó a Fradi mellett a nem kevés nehéz évben, másodosztályban is végig kitartó fanatikus tábor, sőt terhes is számára ez a véleményében mindig kritikus, a mérkőzéseket a Ferencváros történelmi hagyományának megfelelően nem csupán sporteseményként, de közéleti eseményként, találkozóhelyként is megélő közösség.

Hiszen mindenki számára nyilvánvaló volt, hogy a sehol máshol az országban nem létező szurkolói kártya, a névre szóló jegyekhez pluszban kért személyes adatok, a klubnak előzetesen megküldendő transzparensek, koreográfiák rajzai, az arcfelismerős, mindent látni akaró többszáz kamera kizárólag Ferencvároshoz való tartozásunk miatti elfogadása után eljön az a pont, amit ez a közösség már nem tud tolerálni.

Mert ezek az intézkedések pont azt a fanatizmust zárják börtönbe, lehetetlenítik el annak őszinte megélését a lelátón, ami a Fradit drasztikusan megkülönbözteti minden más magyar csapattól. Azt a pénzben nem mérhető fanatizmust, utánozhatatlan hangulatot, amelyre minden futball iránt érdeklődô, a Fradit imádó vagy utáló tévénéző, újságolvasó, az ide vágyó, e közösség miatt fradistává váló játékos vagy éppen szponzor kíváncsi. Vagyis mindazt amire a most kitalált üzleti modell épül.

Mindezek mellett az előzetes ígéretek ellenére Magyarország legdrágábban látogatható sportlétesítményévé, csak és kizárólag profit és bevétel alapon működő, jövendő nevével is ezt sugalló futballgyárrá változtatta az egykori Szentélyt, egy új elit játszóterévé téve azt, ahol a B-középnek csak a lelátórész elnevezésében juthatott hely.

Az, hogy klub a a beléptetési rendszer értelmetlen túlszabályozását az utolsó pillanatokig titkolta, a bérletvásárlások megkezdődése utánig halogatta az ezzel kapcsolatos személyes megbeszélések létrejöttét és ezt azok befejeződését követő percben előre megírt - érvrendszerében komolytalan, láthatóan döntésük igazolására utólagos ürügyet kreáló, - közleményével zárta le, egyértelműsítette, hogy eleve nem volt esélye a szurkolóknak kompromisszumot keresniük.

Mindezeket figyelembe véve a Ferencváros szervezett szurkolói csoportjai egységesen kijelentik, hogy a bevezetett intézkedések elfogadhatatlansága miatt határozatlan ideig nem látogatják mindazokat a mérkőzéseket ahol a jelen szabályozás alapján lehet csak jegyhez jutniuk. Leszögezzük, hogy döntésünk nem a csapat ellen irányul, így ezután is minden olyan futball mérkőzésen jelenlétünkkel, hangunkkal kívánjuk segíteni a Ferencvárost, ahol azt a külső szabályzók lehetővé teszik!

Kérünk továbbá minden csoportokkal szimpatizálót, a Ferencváros vezetésének jelen intézkedéseivel nem egyetértőt, hogy csatlakozzon a fanatizmusért, a józan ész szerinti szurkolói hagyományok megörzéséért indított akciónkhoz és egyelőre ne regisztráljon a most meghatározott feltételek mellett.

alfahir.hu