2014. 12. 17. 15:30

Külföldre költözhet a TV2

sAzt fontolgatják, hogy külföldön jegyeztetik be magukat, így kikerülve a kormány által szabott adókat. Hiába vannak jóban a Fidesszel.

Elképzelhető, hogy a TV2 elhagyja az országot, legalábbis abban az értelemben, hogy nem hozzánk lennének bejegyezve, hanem valamelyik szomszédunkhoz. Minderre azért lenne szükség, mert a médiaszabályozás szigora miatt jelentősen estek a bevételeik, és ugyan eleinte abban reménykedtek, hogy a különböző programdíjakból - tehát a fizetőssé tételből - tudnak majd gazdálkodni, végül ez is tiltott lett.

Ugyan a TV2 a Fidesz holdudvarához tartozik, és a kormány eddig is az RTL Klubot támadta minden lehetséges eszközzel, a baráti kereskedelmi csatorna sem kerülhette el a megszorításokat, a kettős mérce ilyen szintjére ugyanis már az Unió is felfigyelt volna. A hvg.hu úgy értesült, hogy ha nem enyhülnek a közeljövőben a kereskedelmi tévéket sújtó szabályok, akkor a TV2 fontolóra veszi, hogy kivonul és egy másik országból sugározza a műsorait. A lap piaci forrásra hivatkozva azt írja, a februárban magyar tulajdonba került tévétársaság ősszel a kábelszolgáltatókkal kötött új szerződéseiben meglebegtette: nem zárható ki, hogy a közeljövőben más ország joghatósága alá vonul, és ebben az esetben fel lehet mondani, illetve újra kell írni a terjesztési szerződéseket.

„A TV2-csoport jelenleg több alternatíván is dolgozik a jövő évi működésre vonatkozóan. Vizsgáljuk annak lehetőségét is, hogy a TV2 külföldi joghatóság alatt folytatja a műsorszolgáltatást” – reagált a lapnak a TV2.

Ha ezt a csatorna meglépi, lényegében kevésbé vonatkoznának rá a médiatörvény passzusai is, tehát az általános szabályok megszegéséért (például rossz korhatár-besorolás) nem igazán lehetne őket megbüntetni. Az RTL kisebb csatornái egyébként eddig is javarészt külföldről jöttek Magyarországra, de a bonyolult jogi szabályozás miatt a reklámadót így sem tudnák simán elkerülni, ami pedig nagy érvágás még ahhoz képest is, hogy a kormány állami hirdetések tömkelegével támogatja a csatornát.

alfahir.hu