Különös sajtótájékoztató: titkolózik a TEK?

Különösre sikeredett a TEK sajtótájékoztatója a három kiszabadított magyar túsz ügye kapcsán. A hír24.hu portál teszi fel a kérdést: ha a kiszabadított magyar ex-rendőrök a szíriai kormányerőknek dolgoztak, akkor mit kerestek a sajtótájékoztatón?

Hajdu János Orbán Viktor korábbi főtestőre és a Fidesz korábbi biztonsági igazgatója, a TEK jelenlegi főigazgatója tegnap a Kossuth Rádióban diadalmasan jelentette be: "egy közel két hétig tartó és egy óraműpontossággal végrehajtott műveletnek a végén vagyunk, amikor is azt mondhatjuk, hogy a fogva tartásból a foglyokat sikerült úgy kiszabadítanunk, hogy nem kellett értük pénzt fizetni, nem sérültek, és hétfőn vagy legkésőbb kedden meg is érkezhetnek Magyarországra."

A HVG tudomása szerint a kutyakiképző rendőrök korábban Szíriának is dolgoztak, az időközben bevezetett nemzetközi embargó nyomán azonban ez a kapcsolat megszakadt. Nem kizárt azonban, hogy most sem nyaralási céllal látogattak a polgárháborús országba. Arra a kérdésre, hogy mit csinálhatott Szíriában a három magyar, Hajdu János a Kossuth Rádióban azt válaszolta: valószínűleg azt, amihez értettek, a kutyakiképzést.

A kiszabadított túszok hazatérése után rögvest sajtótájékoztatót tartott a TEK, melyen részt vett a fogságból kiszabadított hármas is. A hír24.hu beszámolója szerint először is kiadós fejmosást kaptak a Külügyminisztérium helyettes államtitkárától, Takács Szabolcs Ferenctől, aki szerint nem csupán saját, személyes biztonságukat veszélyeztették, „hanem bizonyos értelemben Magyarország nemzetközi megítélését is”.

A helyettes államtitkár szerint különösen a három magyar rendőri múltja adhat (majd javított: adhatott volna) okot találgatásokra, amely a Szíriában harcoló felek bármelyike irányában negatív következtetéseket „eredményezhetett volna” - írja a portál.

Takács hozzátette: „kiutazásuk körülményeit sem ismerjük még pontosabban, nem tudjuk, hogy miért mentek.” Ennek fényében legalábbis furcsa, hogy előzetes vizsgálódás és kihallgatás nélkül rögtön sajtótájékoztatót tart a TEK. A hir24.hu arról is beszámol, hogy bár a mikrofon ki volt kapcsolva, jól hallható volt, ahogy Hajdú János a TEK főigazgatója odasúgja a nyilatkozó ex-túsznak: „…minél kevesebbet és akkor nem tudnak belekötni”.

A kiszabadított magyarok egyike úgy fogalmazott: baráti meghívásnak eleget téve utazott Szíriába, különös ugyanakkor, hogy miféle baráti meghívásnak tesz eleget valaki, ha egy polgárháborús, véres helyszínre kell utazni.

Bodnár Zsolt, a TEK főigazgató-helyettese elmondta, hogy már az elrablás után egy nappal sikerült azonosítani az akciót végrehajtó szervezetet, a Szíriai Szabad Hadsereg damaszkuszi csoportját.

Jó kérdés, bár nem annyira bonyolult a megválaszolása, hogy miért rendezett a TEK egy azonnali sajtótájékoztatót a három volt magyar rendőrrel olyan gyorsan, hogy látszólag még ők sem tudták, miért utaztak ki az általuk hazahozott/kiszabadított túszok. A sajtótájékoztató külföldre szóló üzenete az lehetett, hogy a magyar kormány semmiféle információval nem rendelkezett arról, hogy miért utazott ki a három magyar és milyen munkát végeztek ott, ha végeztek - von mérleget a hír24.hu.

A Fidesz se büszkélkedik

A Jobbik TEK-kel kapcsolatos kritikájára reagált a fideszes Csampa Zsolt. A képviselő szerint szerint érthetetlen és indokolatlan az a támadás, amelyet a Jobbik részéről a Terrorelhárítási Központ és a főigazgatója, Hajdu János ellen indított.

Csampa Zsolt kiemelte: a TEK már nagyon sok esetben bebizonyította, hogy az egyik leghatékonyabban működő szervezet a kiemelten veszélyes helyzetek kezelésére. Példaként az Etiópiában, Líbiában és Thaiföldön bajba jutott emberek kiszabadítását, hazahozatalát említette.

Érdekesség, hogy a politikus a legfrissebb és a legfelkapottabb eseményt, a Szíriából kiszabadított magyarok ügyét kihagyta a felsorolásból.

Kossuth Rádió, hír24 nyomán barikad.hu