László Petra egy terrorszervezet szimpatizánsát gáncsolhatta el

A teljes hazai és nemzetközi sajtó átsiklott a kigáncsolt migráns közösségi oldalán megtalálható „ártalmatlan” bejegyzésen. Pedig ebből kiderül, hogy a - Magyarországon át - Németországba érkezett bevándorló egy dzsihádista terrorszervezet szimpatizánsa lehet. Miközben az ugyanitt felellhető - a férfit édesapaként és fociedzőként bemutató - képek szép karriert futottak be a médiában.

Az iszlamista bejegyzést a „This is Christian Syria” – közösség oldala szúrta ki. A szíriai keresztények szerint az operatőrnő tettét nem igazolja a felfedezés. Azt azonban megjegyzik, mintegy mellesleg, hogy az elgáncsolt férfi: Oszama al Abd al Mohszen a Szabad Szíriai Hadsereg (FSA), vagy - mint azt a borítóképe mutatja - az al-Kaida szíriai ágának, az al-Nuszra Frontnak a szimpatizánsa.

Oszama bejegyzései alapján, 2013. augusztus 1-én még az FSA tetteivel azonosulhatott. Ez stimmel. Hiszen az al-Nuszra Front a konfliktus kezdetén együttműködött a Szíriai Szabad Hadsereggel, ami a lázadás elit alakulatként tekintett a terrorszervezetre, de ugyanebben az évben állandósultak a konfliktusok a két csoport között. Oszama a következő évben váltott borítóképet, a jelenlegire ami a cikk fejlécében is szerepel. «

az al-Nuszra Front harcosai élőben

Az eredetileg a pastu és az iszlám hagyományban is szereplő történelmi, fekete zászlót, kiegészítették a fehér Shahada felirattal, az iszlám hitvallással: „Nincs más isten, csak Allah, akinek Mohamed a küldöttje”. Így a módosult történelmi lobogó a modern dzsihádista szerveztetek kedvelt jelképe lett. Korábban a tálibok használták, majd innen vette át az Al-Kaida az 1990-es években, 2001-től egyre szélesebb körben elterjedt.  Az al-Nuszra Front a hírhedt jelképet mindössze annyiban módosította, hogy aláírta: „Jabhat al-Nusra”. A más vallásúakat, a keresztényeket és alavitákat gyilkoló al-Nuszra Frontot az egész világ még az Egyesült Államok is terrorszervezetként tartja nyilván.

 

Dzhokhar Tsarnaev is hasonló jelképpel pózol

Mellesleg a hírhedt csecsen terrorista, a bostoni merénylő is egy ehhez hasonló iszlamista zászlóval pózolt amit az ellene folyó vizsgálat alatt húztak elő a saját Instagram fiókjából. László Petra tettére ez természetesen nem magyarázat, nem ad felmentést számára, hiszen ezt a körülményt a helyszínen, az adott helyzetben nyilvánvalóan nem tudhatta. Mint ahogy azt sem állíthatjuk, hogy ha egy migráns a terrorszervezetek jelképekeként számon tartott zászlóval azonosul akkor feltétlenül kockázatos az, hogy jelenleg is az Európai Unió területén tartózkodik. Mindenesetre ízléstelen lehet egy olyan borítóképpel a keresztény Európa területén bejegyzéseket szerkeszteni, mely lobogó alatt számtalan gyilkosságot, mészárlást követnek el nap, mint nap.

Oszama egy bejegyzésében Szíriába, a „felszabadított területekre” hívott minden dzsihadistát, a szöveget az Orientalista.hu egyik szerkesztője segített lefordítani:

„Szeretett testvéreim! Mindenki, aki azt kiáltja, hogy  Allahu Akbar! Menjetek a felszabadított területekre, ha csak egy évben egyszer is és lássátok a mudzsáhid (dzsihádista) testvéreiteket. Hogy kezet rázzátok velük, hogy közelről megtapasztaljátok a „családtagjaitok” helyzetét, mindenféle médiaközvetítést elkerülve és ezután írjatok meg mindent, amit éreztek, a büszkeséget, ezeknek a hősöknek a büszkeségét. Tegyetek tanúbizonyságot arról, hogy ez az összekötetés a Prófétától ered!”

Az iszlamista férfi azonban eközben elhagyta hazáját.