2014. 12. 18. 12:50

Lázár Jánost felhúzta a fideszes belharc

A Figyelőnek adott interjújában még burkoltan meg is fenyegette Pokornit: Ha gyengíti a Fideszt, azzal saját magát gyöngíti vagy végzi ki.

Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter, a busás vagyonával kapcsolatban több sajtóbotrányt is kirobbantó fideszes politikus egy négyoldalas interjút adott a Figyelőnek, melyben az állami bankokon, az oroszokkal való viszonyon és még más témákon kívül arról is beszélt, hogy a Fidesz "politikai veteránjai" jobban teszik, ha nem húznak ujjat a Gíró-Szász-Lázár-Szijjártó-Rogán-Habony vonallal.

Ismert, Pokorni Zoltán volt fideszes parlamenti képviselő, most XII. kerületi polgármester kifogásolta nemrég a vezető képviselők urizálását, jelesül a százmilliós házakat, százezres karórákat és ruhákat. Legutóbb Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó villantott egy akciósan is 360 ezer forintos Gucci táskát a szegénységbe taszító kormányzati döntések ellen tüntetőknek a Kossuth téren, de Lázár karórája is több mint félmillióba kerül, fiának pedig nemrég vett egy 60-70 milliós házat. Ezzel kapcsolatban érdemes elolvasni a Jobbik leszavazott javaslatát, ami a közeli hozzátartozók vagyonnyilatkozatait is nyilvánosságra hozta volna.

Lázár az interjúban azt mondta, Pokorni Zoltán nyilatkozatát hátbatámadásnak tekinti. Olyan támadásnak, amelyet egy politikai veterán intézett a csatasorban elöl állókkal, azaz Giró-Szász Andrással, Rogán Antallal, Szijjártó Péterrel és vele szemben. Hozzátette, hogy a legsúlyosabb hibák közé sorolja a politikában, ha valaki hátba támadja az első sorban harcolókat. Lázár János szerint a politikai veteránok elszánták magukat a harmincas-negyvenes generáció megrendszabályozására, ami nem méltányos, sőt az a meggyőződése, hogy helytelen. A miniszter úgy érvelt, rossz úton jár, aki az egyéni népszerűsége érdekében szembefordul a saját pártjával, szövetségeseivel.

Jól gondolja meg egy politikai veterán, akár személyes sértődöttségből, akár politikai megfontolásból, hogy bennünket milyen mértékben gyöngít meg, mert azzal saját magát gyöngíti vagy végzi ki - jelentette ki az interjúban Lázár, amit akár burkolt fenyegetésként is lehet értékelni Pokorni Zotlán és a mellette kiálló Kövér László házelnök irányába.

Azon túl, hogy a Fidesz láthatóan nemcsak támogatói szinten gyengül, de nagyon komoly belső törések is szabdalják, még az átláthatóságot szolgáló törvények elé is befekszik. Nemrég lesöpörték például az országgyűlési képviselők, a kormány tagjai és az államtitkárok kötelező vagyongyarapodási vizsgálatáról szóló jobbikos javaslatot. A Jobbik előterjesztése szerint nemcsak az országgyűlési képviselők és kormánytagok, hanem hozzátartozóik vagyonnyilatkozatát is nyilvánossá kéne tenni, és ők ezt önszántukból meg is fogják tenni. A nemzeti párt indoklása szerint "sajnálatos tendencia, hogy a politikusok a jogtalanul szerzett hasznokból vásárolt javaikat családtagjaik nevére íratják és így próbálják leplezni csalárd üzelmeiket.” A javaslat kötelező vagyongyarapodási vizsgálatot is előírt volna a rendszerváltás óta vezető politikai tisztségeket viselőkkel szemben, de ezt sem támogatták a kormánypártiak.

alfahir.hu