Legyen magyar az Év Fája Európában!

A hajrájához érkezett az Európai Unió által is támogatott nemzetközi kezdeményezés, amely során eldől, hogy melyik fa nyeri el eme megtisztelő címet. Ez nem egy szimpla szépségverseny, nem a fák szépsége, mérete vagy kora a fontos, hanem a történetük és kapcsolatuk az emberekkel. A versenyben ugyanis olyan fákat keresnek a szervezők, melyek fontosak a körülöttük élő közösségeknek.

Hazánkat Bátaszék képviseli, pontosabban egy, a településen lakó tölgy,

amely a Szent Orbán kápolna mellett terebélyesedik, miközben egy évszázados erdő emlékét őrzi.

[fb_pages_codes:econation]

Az öreg fa, és a vele egykorú társa, a XVIII. századi pestisjárvány után emelt kápolna közösen vigyázza a települést és lakóit, akik az ‘56-os Dunai árvíz idején is ide menekültek.

A tekintélyes fát a helyi földművesek gondozták: levágták száraz ágait, és a csonkot megfestették, ezzel védve a betegségektől. Máig élő hagyomány, hogy a tölgy törzsét május 25-én borral locsolják, ezzel biztosítva a következő év bő szőlőtermését – ismerheti meg egész Európa a fa történetét.

A bátaszéki tölgy tökéletesen megfelel a verseny kívánalmaknak: hiszen az Európai Év Fája verseny célja, hogy megmutassa a fák kulturális és természeti értékét, melyet becsülnünk és óvnunk kell. S ez nem pusztán környezetvédelemről szól, hiszen kultúrateremtő ereje is van.

Ahhoz, hogy egész Európa megismerje azt, hogy hazánkban milyen fontosak a közösségek, s hogy milyen erős kapcsolatot ápolunk még mindig a természettel, IDE KATTINTVA tud szavazni a magyar történelem vérzivataros idejét átvészelt öreg molyhos tölgyre.

De siessen, a szavazás már csak egy hétig, február 29-ig tart!