Lenyúlták az ukrán katonai költségvetés negyedét

Még a hónap elején jelentette be Jurij Birjukov, az ukrán elnök tanácsadója, hogy a honvédelmi minisztérium költségvetéséből mintegy 400 millió dollárt (!!!) loptak el. A pénzről senki nem tud semmit.

A tanácsadó szerint a Honvédelmi Minisztériumban "teljes a korrupció"
 
Az ukrán védelmi költségvetés a Bloomberg tavalyi adatai szerint körülbelül 1,8 milliárd dollárt tett ki, így tehát annak mintegy 20-25 százalékát lovasíthatták meg. Az ukrán-kormány szerint 11 milliárd dollár kéne a hadsereg modernizálására. A fentiek fényében természetesen erősen kétséges, hogy még nagyobb segítséget kapjon az ország a nyugati hatalmaktól (a hadseregben uralkodó állapotokról itt olvashat bővebben)
 
Az Ukrajnában tapasztalható rendszerszintű korrupció már többször kiverte a pénzt az országot pénzelő nyugati kormányok háza táján. Jellemző az állapotokra, hogy tavaly augusztusban lemondott az ukrán kormány korrupcióellenes bizottságának csak pár hónapja hivatalban lévő vezetője, Tatjana Csornovol újságíró, mert értelmetlennek látta a munkáját. Az újságírónő - akinek Janukovics-éra alatti korrupcióellenes tevékenységéről, 2013 decemberi összeveréséről még bőségesen beszámolt -  lemondásáról a magyar sajtó valami furcsa oknál fogva már elfelejtett beszámolni.
 
Csornovol szerint "nincs politikai akarat Ukrajnában egy meg nem alkuvó, széles körű korrupcióellenes küzdelemért". Szerinte az ukrán elnök, Arszenyij Jacenyuk sem volt érdekelt igazán a korrupció elleni harcban, mivel akkor el kellett volna szenvednie az ukrán oligarchák kezében lévő sajtótól a támadásokat. 
 
Természetesen e szavak sem érték el a magyar sajtó ingerküszöbét. 

Nagyon furcsa dolgok Kijevben

Egy ukrán parlamenti jelentés szerint december közepén még több mint 3 milliárd felhasználatlan hrivnya szerepelt az ukrán katonai költségvetésben, miközben a kormány kétségbeejtő pénzhiányról beszél.
 
Nagyon úgy tűnik teljes a káosz az ukrán védelmi minisztériumban: Dmitro Timcsuk, az ukrán Katonapolitikai Kutatások Központjának vezetője, aki korábban is a minisztériumban dolgozott tavaly decemberben úgy fogalmazott: 2014-ben a központi költségvetésben 11 milliárdot különítettek el a katonai kiadásokra, ebből decemberig kevesebb mint 8 milliárdot költöttek el, miközben a lakosságtól folyamatosan várták el a segélyeket és adományokat. 
 
Nem kell hozzá túlságosan nagy képzelőerő, hova is tűntek el a hrivnyák milliói... A független ukrán sajtó szerint a minisztériumhoz kerülő készpénzt azonnal lenyúlják, a tárgyi adományok tonnaszámra porosodnak a raktárakban, vagy kerülnek újra a piacra, miközben az ukrán katonák fáznak a fronton. 
 
A korrupcióra nagyon szép kerek példa volt, amikor a minisztérium mintegy 500, speciális mesterlövész puskára való optikát szerzett be - méregdrágán - egy amerikai cégtől. A dolog szépséghibája, hogy azokat amúgy egy odesszai kisüzem gyártotta...