Letelepedési kötvény: milliárdokat keresnek, mégsem ellenőrzi őket senki

A letelepedési kötvények árusítása kezdetektől fogva értelmezhetetlen pénzpazarlásnak tűnt, hiszen abból nem a magyar állam, hanem egy féltucat offshore-cég húz valódi hasznot. A gyanús rendszer kivizsgálását azonban a Fidesz minden áron akadályozni próbálja. A Magyar Nemzet keddi számában azt írja, az árusítás kezdete óta eltelt három évben egyetlen ellenőrzés sem történt, holott sokmilliárdos pénzmozgásról volt és van szó.

A kötvények árusítását Rogán Antal vetette fel még 2012 végén, majd viszonylag gyorsan át is verték azt a parlamenten. A rendszer elviekben arra épül, hogy Unión kívüli üzletemberek öt évre pénzt adnak kölcsön a magyar államnak, amiért az cserébe letelepedési engedélyt ad nekik, így fél év elteltével szabadon mozoghatnak és üzletelgethetnek az EU-s piacon.

Ezt követően viszont a magyar állam visszafizeti a jelenleg legalább 300 ezer eurót jelentő kölcsönt, ráadásul kamatostul. Viszont nem is ez a rendszer valódi érdekessége, hanem az, hogy a szerződéseket direkt erre a célra létrehozott, offshore-hátterű közvetítő cégek intézik, akik óriási haszont, darabonként 29 ezer eurót keresnek a kölcsönökön. Ehhez jön még az akár 45 ezer eurós közvetítői költség is a befektetőtől, majd az összegeken lévő állami kamat is náluk csapódik le, nem a külföldi befektetőknél. Tehát ezek az offshore-cégek minden egyes letelepedési kötvény után tízmilliós hasznot zsebelnek be.

A kamat és a közvetítői költségek miatt a magyar állam így lényegében nem keres az üzleten, az üzletembereknek sem kerül semmibe letelepedés, a közvetítői cégek viszont az elmúlt három évben közel százmilliárd forintnak megfelelő nyereséget értek el a többségében kínai, részben pedig orosz befektetésekből.

Direkt nem vizsgálják

Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke a Magyar Nemzetnek elismerte, hogy sem az Államadósság-kezelő Központtól (ÁKK), sem a kötvényeket értékesítő közvetítő vállalkozástól nem kért és nem is kapott kimutatást az elmúlt három évben a bizottság.

Ugyanakkor nem csupán arról van szó, hogy a gazdasági bizottság nem akar vizsgálódni, hanem arról is, hogy fideszes közbenjárásra nem is teheti azt meg. Mint azt az Alfahír megírta, idén márciusban Volner János jobbikos bizottsági tag vezetésével ellenőrző albizottságot hoztak létre, ahol többek kötött meghallgatták volna Rogán Antal ötletgazdát, de Habony Árpádot és egy Michaeli Shabtai grúz-izraeli üzletembert is.

fideszes bojkott

A bizottság ülése azonban határozatképtelen maradt, mert a kormánypárti politikusok egyszerűen nem mentek el, ahogyan a meghívottak sem. Az albizottsági ülésen az előterjesztett napirend szerint az offshore cégek letelepedési kötvényből származó bevételeivel foglalkoztak volna, de hiába.

Volner János a Fidesz által bojkottált ellenőrzés után arról beszélt, elfogadhatatlan, hogy az Orbán-kormány nemzetinek vallja magát, miközben láthatóan offshore-cégeket támogat.