Lézerágyúval és elektromágneses fegyverrel szerelnek fel hadihajókat

Drónok és gyors motorcsónakok ellen bevethető lézerágyúval, illetve a lövedéket hiperszonikus sebességre felgyorsító elektromágneses fegyverrel szerelnek fel első ízben amerikai hadihajókat - jelentette az AP amerikai hírügynökség.

Az 1,7 kilométeres hatótávolságú lézerágyút még az idén nyáron felszerelik a Ponce hadihajóra, amely a Perzsa-öbölben állomásozik, ahol néha előfordulnak kalóztámadások.

A 180 kilométeres hatótávolságú, a lövedéket elektromágnesekkel akár a hangsebesség hat-hétszeresére is felgyorsító fegyverrel két éven belül látják el az egyelőre épülőfélben lévő Zumwalt rombolót. Ez az egyetlen amerikai hadihajó, amely képes lesz az elektromágneses fegyver működtetéséhez szükséges - egy közepes város ellátására is elegendő - elektromos energia előállítására.

Az AP által megszólaltatott elemzők szerint a lézeres és elektromágneses fegyverrendszerek elsődleges előnye működtetésük relatív olcsóságában rejlik: míg az amerikai hadihajókra telepített elfogórakéták egyenként mintegy egymillió dollárba kerülnek, addig egy lézerágyú lövésenként mindössze néhány dollárnyi energiát használ el. Emellett a hagyományos fegyverektől eltérően amíg a szükséges elektromos energia rendelkezésre áll, addig a lőszerutánpótlással sem kell vesződni.

A Ponce-ra felszerelendő lézerágyú nem sokkal tér el a tudományos-fantasztikus filmekben szereplő fegyverektől, bár a lézersugár a mozival ellentétben a valóságban nem látható szabad szemmel. Ugyanakkor a futurisztikus fegyverrendszereknek hátrányai is vannak: lézerágyúk rossz időjárási körülmények között - például heves esőben vagy sűrű ködben - jelentősen vesztenek hatótávolságukból, míg az elektromos fegyverek működtetésére azok energiaigénye miatt egyelőre csak a Zumwalt-osztályú hajók lesznek képesek.

Az Egyesült Államok mellett több más ország is dolgozik lézerfegyverek kifejlesztésén, egy izraeli állami cég például a napokban mutatott be egy lézeres légvédelmi rendszert. Ugyanakkor az AP szerint jelenleg az amerikai haditengerészet jár a legközelebb a lézerek hadrendbe állításához.

MTI - alfahir.hu