2012. 10. 10. 14:13

Liberalizmus a Magyarországi Evangéliumi Testvérszövetségnél

Magyarországon egyre nagyobb probléma a hátrányos helyzetű (HH) és a halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) gyermekek számának növekedése, ami már társadalmi problémává nőtte ki magát. Ezen csoportok számának növekedése a Fidesz kormány átgondolatlan és sokszor életidegen intézkedéseinek köszönhető. A kormány döntéseinek köszönhetően számos gyerek szorul a perifériára gyengébb tudásukból vagy rosszabb magatartásukból fakadóan. Sajnos ilyenkor a pedagógusok és az iskolavezetés célja, hogy a lehető leghamarabb eltávolítsák a gyermeket az intézményből a statisztikák javítása érdekében.

metLétezik egy Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) elnevezésű intézmény, mely 32 tagintézményt üzemeltet országszerte Iványi Gábor vezetésével. A 2007-ben kötött közoktatási megállapodás értelmében a MET ez év augusztus 31-ig az alapnormatívából és a kiegészítő egyházi normatívából tartotta fenn magát, ám az évenkénti költségvetés elkészítésébe az iskolák vezetését nem vonták be.

Nem a gyermekek a nyertesek

A MET-nek nem sikerült egyházi státuszt kivívnia, amit az SZDSZ kötődésű Iványi csak nehezen tud megemészteni. Ennek kárát a rábízott nehézsorsú gyerekek látták, látják. Maradt még egy lehetőség arra, hogy ezeket a nehezebben kezelhető tanulókat kis létszámú csoportokban a Wesley Kincsei Általános Iskola és Gimnáziumban oktathassák: alapítványi bejegyzésre volt szükség, természetesen ez sem jöhetett létre.

A kétségbeesett intézményvezetők kérdésére Gloviczki Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára „megnyugtató” választ adott, mely szerint köznevelési szerződés keretében kívánja támogatni a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget 2012. szeptember 1-jétől 2014. augusztus 31-ig. Az említett szerződés természetesen a mai napig nem köttetett meg.

azA XVIII. kerületben található Wesley Kincsei Általános Iskola és Gimnázium pedagógusai ember feletti munkát végeznek a HH-s és HHH-s tanulók körében úgy, hogy fogalmuk sincs arról, hogy kapnak-e fizetést a munkájukért. Podhorszki utcai épület már az átadáskor sem volt a legjobb állapotban és az állaga folyamatosan romlik. Állandó karbantartó alkalmazását nem engedélyezi a fenntartó, így a hébe-hóba elvégzett karbantartások miatt a tanulók sokszor rosszabb helyzetbe kerülnek, mint amilyenben otthon vannak. Az étkezés - a gazdasági helyzetre való tekintettel - a Dankó utcai hajléktalanszálló konyháján keresztül oldja meg az intézmény, ami sok esetben ehetetlen, de a normatíva a MET-nél maradt.

Ahogy a költségvetésről, úgy kezdetben az iskola fenntartására, a diákok helyzetének javítására létrehozott „Véka és Korsó” Alapítvány befizetéseiről sem kapott tájékoztatást az iskolavezetés. Az is előfordult, hogy tanév elején 3 hétig nem volt telefon és internet kapcsolat. Sorolhatnánk még a problémákat a közüzemi díjak és a hulladékszállítási díjak be nem fizetésétől kezdve a fizetési felszólításokig. Mindezeket köszönhetjük a liberális Iványi Gábor vezette MET-nek. Nem kétséges Iványi Gábor alkalmatlansága, és felelőssége a jelen helyzet kialakulásában, melyhez a 2007 óta regnáló kormányok asszisztáltak.

Marad a bizonytalanság

A fenntartó bizonytalanságban tartja a szülőket, a pedagógusok és gyermekeket és ez nem tesz jót senkinek sem. 2012. szeptember 1-től senki sem tudja, hogy milyen keretek között működik tovább az iskola. Az állam politikai döntést hozott, amit nem gondolt végig.  Nem gondoltak a több száz kisdiák tanuláshoz való jogára, az őket oktató és nevelő pedagógusok sorsára. Most pedig húzza az időt a köznevelési szerződés aláírásával, tovább borzolva a résztvevők idegeit.

A Jobbik fontosnak tartja, hogy tisztázódjon, felmerül-e büntetőjogi felelősség, és amennyiben igen, akkor megállapítást nyerjen, kinek milyen szerepe van ebben az ügyben. Ahhoz, hogy ez kiderüljön, a Jobbik minden törvényes eszközzel élni fog.

 

Jobbik XVIII. kerületi szervezete – barikád.hu