2014. 08. 22. 16:34

Luhanszkban az első orosz teherautók

Elérték péntek délután Luhanszkot az első segélyszállító orosz teherautók - jelentette az Interfax orosz hírügynökség a kelet-ukrajnai várost hatalmukban tartó oroszbarát erőkre hivatkozva.

Petro Porosenko ukrán elnök előzőleg kijelentette, hogy az orosz konvoj behatolása Ukrajnába a nemzetközi jog megsértése, és felszólította Moszkvát, hogy állítsa vissza a legális állapotot.

Nem tetszik az EU-nak sem

Az Európai Unió "nyílt határsértésnek" tekinti az orosz döntést, amelynek következtében a humanitárius segélykonvoj a Nemzetközi Vöröskereszt által biztosítandó kíséret és az ukrán hatóságok beleegyezése nélkül hatolt be Ukrajnába - közölte pénteken Brüsszelben Sébastien Brabant, Catherine Ashton külügyi és biztonságpolitikai főképviselő helyettes szóvivője.

Moszkva: Kijev is egyetért az orosz segélyek mielőbbi célba juttatásával

Moszkvai közlés szerint az orosz és az ukrán elnöki hivatal vezetői pénteken egyetértésre jutottak arról, hogy az orosz segélyszállítmányt a lehető leghamarabb el kell juttatni Kelet-Ukrajnába. Az orosz külügyminisztérium előzőleg ismét a segélyakció "tűrhetetlen" hátráltatásával vádolta Kijevet, s közölte, hogy a humanitárius konvojt megindították Luhanszk irányába.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint elmondta, a két elnöki hivatal vezetője telefonon beszélt egymással, és egyetértésre jutottak, hogy gyorsan végre kell hajtani az orosz segélyek célba juttatását.


MTI - alfahir.hu