Ma gazdát cserélhet Európa


Kedden az Európai Unió Tanácsában az előzetes terveknek megfelelően véglegesíthetik az EU-Kanada közti szabadkereskedelmi egyezményről (CETA) szóló támogató közös európai álláspontot. Ugyan még elkeseredett utóvédharcot folynak, de hazánk már eltökélt a megállapodás megkötése mellett.

A kanadai kormány és az Európai Bizottság október 27-én írná alá a CETA-t, és ezzel az aktussal szabadkereskedelmi egyezmény már 2017 elején ideiglenesen hatályba is léphet.

S bár a végleges ratifikációja akár éveket is igénybe vehet (ez idő alatt kell a nemzeti parlamenteknek külön-külön is rábólintania a szerződés szövegére), és addig - legalábbis a mostani állítások szerint - nem perelhetnek az észak-amerikai központú multinacionális vállalatok, ám a kanadai mezőgazdasági termékek előtt megnyílik Európa kapuja. Tekintve, hogy a kereskedelmi jog kizárólagosan Brüsszel hatáskörébe tartozik.

Felhatalmazták Szijjártót a CETA megszövegezésére

A határozat szerint a kormány az egyezmény bemutatott szövegével egyetért, és a tárcavezetőre bízza, hogy adja ki a CETA szövegének véglegesítéséhez szükséges meghatalmazási okiratot - áll a jogszabályban.A szükséges magyar parlamenti jóváhagyás miatt Szijjártó Péternek és Trócsányi László igazságügyi miniszternek az egyezmény szövegének végleges megállapítása után a kormány elé kell terjesztenie a CETA kihirdetéséről szóló törvény tervezetét, a többi uniós tagállam általi megerősítés "előrehaladásának fényében".

Tágra zárt ajtók

Hazánk szempontjából ez óriási kockázatokkal jár, mert bár minőség terén felveszi a magyar gabona a kanadaival a versenyt, de az iparszerű mezőgazdasági termelés miatt jóval olcsóbban állítják azt elő a tengerentúlon.

 

Ugyanilyen fontos szempont, hogy a CETA közös célkitűzésként jelöli meg a nemzetközi együttműködést olyan a biotechnológiával összefüggő kérdésekben, mint például a géntechnológiával módosított szervezetek alacsony szintű jelenléte. S ha egy agrárkultúra GMO-val szennyeződik, azt onnan kiirtani gyakorlatilag lehetetlen.

Az Európai Bizottsággal szembeni küzdelem a legutolsó pillanatig tart. Még hétfőn sem volt biztos, hogy egyáltalán ma döntési helyzetbe kerülhet az Európai Tanács. Belgium és Ausztria biztos nem támogatja az egyezményt (valószínűleg tartózkodni fognak), és sokat várhatunk a német alkotmánybíróság döntésétől is, amely szintén a nemzetállamok és az EU közti jogkörök szétválasztásáról hozott határozatot.

Ugyanakkor a civil nyomásgyakorlás sem csökkent, a hétvégén is több országban zajlott CETA-ellenes megmozdulás (persze, hazánk ebből a szempontból is kivétel), és jelen pillanatban is demonstrál a Greenpeace az Tanács épülete előtt.

Ám ne legyünk álnaivak, Európa ma gazdát cserél.