Ma nagyot nyerhet a Nemzeti Front

Átrendezheti Franciaország politikai térképét a most zajló regionális választás. A Nemzeti Front a 13 régióból 6-ban átveheti az irányítást.

Vasárnap rendezik meg Franciaországban a regionális választások első fordulóját, amely a felmérések szerint a Nemzeti Front (FN) jelentős megerősödésének visszaigazolását eredményezheti három héttel a 130 áldozatot követelő párizsi merényleteket követően.
 
December 6-án és 13-án a franciák a decentralizációs politika alapján 2015-ben újrarajzolt 13 anyaországi és egy tengerentúli régió tanácsának tagjait választják meg hat évre. Ez a választás egyúttal az utolsó nagy tesztként is szolgál a 2017-es francia elnökválasztás előtt.
    
A tavalyi európai és önkormányzati választásokon tapasztalt előretörése után a regionális választásokon akár hat régióban is átveheti az irányítást.
    
Marine Le Pen pártelnök számít a nagy esélyesnek az észak-franciaországi Nord-Pas-de-Calais-Picardie régióban. Ez nem is csoda, hiszen a tartományban található Calais városának neve gyakorlatilag szinonímájává vált az európai politikai elit tehetetlenségének, zavarodottságának, és persze a multikulti csődjének. A városban és környékén az úgynevezett menekültek ezrei várakoznak arra, hogy egy kamionra, vagy vonatra feljutva átmenekülhessenek Nagy-Britanniába, lévén a brit ellátórendszer még mindig nagyvonalúbb a franciánál. 
 
De nemcsak Észak-Franciaországban erősödhet meg a Nemzeti Front. Marine Le Pen unokahúga, Marion Maréchal-Le Pen, a pártalapító Jean-Marie Le Pen unokája a dél-franciaországi Provence Alpes-Côte d'Azur régió irányítását szerezheti meg, gyakorlatilag már most behozhatatlan előnye van.
 
A Németországgal határos Alsace Champagne-Ardenne Lorraine (ide tartozik Elzász-Lotaringia is) régióban is jelentős előnyre tettek szert. Sőt, a tőle délre található Bourgogne Franche-Comté-ban is vezet a Nemzeti Front, de első helyen állnak Centre-Val de Loire-ban és Languedoc-Roussillon Midi-Pyrénées-ben is.
 
Az FN kampányát elsősorban a válság miatt lecsúszó vidékre összpontosította, de természetesen a többi nagy politikai tömbbel ellentétben, a bevándorlást is másként közelítette meg. Az iszlamizálódást és a terrorizmust előtérbe toló kampány a párizsi terrortámadások után újabb löketet adtak a pártnak, az Európai Unió bírálata pedig többször igazolta őket. 
 
Le Pen-ék esélyét növeli, hogy míg korábban hagyomány volt, hogy a "szélsőjobboldal" előretörését látva a jobb- és balközép pártok visszaléptek egymás javára. Erre most ugyanakkor kicsi az esély, mivel Sarkozy-ék újjászervezett pártjának ez az első országos megmérettetése, egyszerűen nem tehetik meg, hogy az esélytelenebb jelöltjeiket visszaléptessék, a kormányzó szocialistáknak pedig égető szükségük van látható eredményekre: három régióban esélyesek is.
 
Marine Le Pen-ék egyértelmű célja, hogy a korábban masszívan kétosztatú francia politikai rendszert háromosztatúvá tegyék, s bebizonyítsák, számolni kell velük 2017-ben. Ha így folytatják, akkor bizony győzelmi esélyekkel indulhatnak neki a választásnak.