2012. 05. 16. 19:56

Magatartási kódexet kapnak a bevándorlók

Belgiumban a flamandok egyfajta magatartási kódexet készítettek a marokkói bevándorlók számára a beilleszkedés és a flandriai normák betartásának megkönnyítésére. A kódex az őslakosság szokásait, elvárásait tárja fel a bevándorlók előtt. Kezdetnek nem is rossz.
   
BevándorlókA 17 oldalas brosúra  - amelyet belgiumi letelepedési engedéllyel rendelkező marokkói bevándorlóknak ajánlanak -  egyben olyan praktikus információkat is tartalmaz, minthogy Belgium hol található a térképen, az euró a fizetőeszköz, és milyen a helyi időjárás.     
   
"Ha Flandriába jössz élni, meg kell tanulnod hollandul (talán nem túlzás elvárni, ha már Európába jött, hogy megtanulja a fogadó ország nyelvét - a szerk.), az időjárás változó, és gyakran esik" - olvasható a kiadvány bevezetőjében. Ebben arról is tájékoztatják a bevándorlókat, hogy részt kell venniük egy "civil integrációs programban", illetve hazájuk elhagyása "radikálisan" megváltoztatja majd az egész életüket (vagy változtatná, ha hajlandóak lennének legalább részben integrálódni - a szerk.). Belgiumba érkezésük után nyolc napon belül "külföldiként" kell regisztráltatniuk magukat az őket fogadó városban.
   
A brosúra arra is figyelmezteti a migránsokat, hogy tilos érzelmileg vagy fizikailag bántalmazniuk bárkit, beleértve partnerüket vagy gyermekeiket. Ugyanitt megjegyzik; a kormány néha korlátozza az egyéni jogokat, hogy megkönnyítsék az emberek együttélését, példaként említve a közlekedési szabályokat.
   
A magánélettel összefüggésben a dokumentum hangsúlyozza, hogy a flamandok idejük nagy részét házon belül töltik, szeretik a békességet és a csendet, előzetes bejelentés nélkül pedig nem látogatják egymást.
  
A brosúrához tartozik egy 25 perces DVD lemez is, amelyen sikeresen beilleszkedett bevándorlók flamandokkal együtt a többi közt arról beszélnek, hogy Belgiumban a nők és férfiak egyenlők, a flamandok pedig olyanok mint a dió: kívül kemények, belül azonban lágyak.
   
A kiadványt Geert Bourgeois bevándorlási miniszter mutatta be a múlt héten.
   
"Geert Bourgeois láthatóan azt hiszi, hogy a marokkóiak egy másik bolygón élnek" - mondta ezzel összefüggésben Noureddine Farihi marokkói származású színész. A bevándorlási miniszter ugyanakkor védelmébe vette a kezdeményezést, hangsúlyozván, hogy az az alacsony iskolázottsággal rendelkező, rosszul képzett munkásokat célozza, akiknek Flandriába érve nem lenne szabad hamis elvárásokkal rendelkezniük.

MTI - barikad.hu