2014. 11. 22. 08:36

Magyar külügy Hegedűs kitiltásáról: nem a mi dolgunk

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, öt évre kitiltották Ukrajnából ifjabb Hegedűs Lorántot.

Minderre akkor derült fény, mikor a lelkész a kárpátaljai Szolyvára próbált utazni egy megemlékezésre, melyen a 70 éve kényszermunkára hurcolt magyarok emléke előtt hajtottak volna fejet, ám a határőrök megállították, mondván egy ukrán állami szerv indoklás nélküli döntése értelmében nem léphet be az országba.

Kiderült az is, hogy a határozat már júliusban megszületett, és öt évre szól, ám a külügyminisztérium erről nem tájékoztatta a diplomata útlevéllel rendelkező Hegedűst.

Portálunk megkereste a magyar külügyminisztériumot. Arra voltunk kíváncsiak, tudtak-e a kitiltásról, ha igen, miért nem tájékoztatták arról az érintettet, és egyáltalán: mi a véleményük arról, hogy egy újabb - ráadásul diplomata útlevéllel rendelkező - állampolgárt tiltottak ki a szomszédos országból. Megérkezett a válasz - mostanság ez is kuriózumnak számít - , ami egy részről semmitmondó, más részről viszont megdöbbentő. Röviden: ez az ukránok dolga, ha pedig ifj. Hegedűst érdekli az ok, kérdezze meg őket, nekik ezzel semmi dolguk. Íme a válasz szó szerint:

"Minden állam, így Ukrajna szuverén önrendelkezési joga annak meghatározása, hogy a területére történő be- és kiutazási, valamint tartózkodási jog gyakorlására vonatkozó szabályokat, illetve azok korlátozására vonatkozó rendelkezéseket meghatározza.

Az ukrán jog alapján a beutazási és tartózkodási szabályokat a külföldi állampolgárok jogállásáról szóló 2011/9/22 3773-6 törvény szabályozza.

A beutazási és tartózkodási tilalom elrendelésének szabályait a fent hivatkozott ukrán jogszabály 13. §-a tartalmazza.

A beutazási és tartózkodási tilalom elrendelésének okairól az érintett kérhet tájékoztatást az ukrán hatóságoktól (szenzitív adatok).

Nemzetközi kötelezettség az érintett állampolgársága szerinti ország hatóságainak értesítésére e tekintetben nincs."

alfahir.hu