Magyar Sziget: Tovább keménykedik a NAV

Feljelentették a Magyar Szigeten a NAV egyik munkatársát, aki állítólag el akart rabolni egy fényképezőgépet. A NAV máshogy emlékszik, és ismeretlen személyek ellen büntetőfeljelentést tett. A HVIM cáfolja a vádakat.

Feljelentették a NAV egyik munkatársát a Magyar Szigeten, miután a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tájékoztatása szerint az egyik pénzügyőr megpróbálta az őt kamerázó Orosz Mihály Zoltán kezéből kicsavarni a fényképezőgépet. Érpatak polgármestere rablás kísérlete miatt tett feljelentést a kiérkező rendőröknél, bár először ők megpróbálták erről lebeszélni (ez egyébként a törvény szerint intézkedési kötelezettség elmulasztása hivatalos személy által elkövetett jogsértéssel szemben, de láttunk már ilyet sokszor).

A NAV munkatársai mindeközben el akarták hagyni az intézkedés helyszínét, de ezt a nagy múltú hazafias rendezvény rendezői és résztvevői megakadályozták, eleget téve állampolgársági kötelességüknek. A rendőrök erősítést kértek, ezt követően kiérkezett a Gárdonyi Rendőrkapitányság vezetője, ezáltal elindult az intézkedés, megtörténhetett a feljelentés. Amíg a százados nem érkezett meg, addig a helyszínen lévő rendőrök a NAV munkatársát még csak nem is igazoltatták. Összesen 14 rendőr, 4 járőrkocsi és 2 készenléti kisbusz kiérkezése árán sikerült a jogsérelmet bejelenteni. 

Mindez a HVIM sajtóközleményéből derült ki, a NAV azonban jóval a rendezvény után nem így emlékszik

Az Origo adta hírül, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak miatt büntetőfeljelentést tett, és a jövőben is fellép azok ellen, akik munkatársait bármilyen módon fenyegetik, illetve akadályozzák munkájuk végzésében. A NAV közleménye szerint nyugtaadási kötelezettséget ellenőriztek a rendezvényen, miközben egy, a sátorhoz érkező férfi – aki a fesztivál főszervezőjének mondta magát – minősíthetetlen hangnemben kezdte sértegetni az eljárókat. A rendezvény látogatói közül nagyjából 60-80 fő jelent meg az ellenőrzés közben. Közülük többen is az eljárást mobiltelefonnal rögzítették. Miután egyik NAV-munkatárs a felvétel abbahagyását kérte, ketten azt állították, hogy erőszakkal akarta elvenni tőlük az eszközt. Eközben a tömeg körbezárta és visszatartotta a munkájukat végző adóellenőröket és pénzügyőröket. 

A HVIM szerint a NAV volt törvénysértő

A NAV munkáját nem akadályozta sem a szervezőség, sem a résztvevő közönség. A pénzbehajtók a jegyzőkönyveket felvehették, kitölthették, mindenben együttműködtünk velük. A dokumentumokat kifogással láttuk el, azokat aláírás után átvettük egy-egy példányban - írja a mozgalom a közleményében.
 
Mint a vármegyések írják, a rendőrség közbelépésére azért volt szükség, mert az egyik pénzbehajtó nem engedélyezte, hogy fotózzák őt a helyszínen ismertetett törvényi tényállások ellenére sem, sőt, a fotókat készítő Orosz Mihály Zoltán, Érpatak polgármestere kezéből a fényképezőgépet ki akarta csavarni. Ekkor a polgármester hívott rendőrt a jogsértés miatt, és hogy az elkövetőt még a helyszínen igazoltassák, az adatait rögzítsék, és megtehesse a feljelentést. A rablási kísérletet megvalósító pénzbehajtó megpróbálta elhagyni a helyszínt, amit a résztvevők - fizikai atrocitás nélkül, a rendőrök jelenlétében, pusztán élőláncot alkotva-, nem engedtek meg. 
"Nem igaz tehát a NAV állítása, miszerint a létrontó munkájukat zavarta volna a szervezőség, vagy a jelenlévő személyek. A kialakult konfliktus a NAV-os személyek jogellenes viselkedése miatt alakult ki. Ezt az alább csatolt videófelvétel is alátámasztja, ahol a háttérben (0:13-0:15), az asztaloknál a NAV-osok papírokat töltenek ki senkitől sem zavarva, a munkatársaik körében, míg Orosz Mihály Zoltán és a szervezőség a NAV-os jogsértése miatt kér intézkedést a helyszínen jelenlévő rendőrségtől. Orosz Mihály Zoltán mint sértett tette meg a feljelentését, a HVIM pedig hivatali visszaélés miatt a NAV-val szemben."

 

"Követeljük a mindenkori kormánytól, hogy szüntessék meg azt a banánköztársaságbeli eljárásmódot, hogy a hatalom a politikai ellenfeleit az adóhatóság útján próbálja meg ellehetetleníteni, megfélemlíteni! Követeljük a rendvédelmi szervek összes munkatársától, hogy a jogszabályokat ismerjék meg, azoknak tegyenek eleget, és ne úgy viselkedjenek mintha felsőbbrendűek lennének, akikre a törvények nem vonatkoznak!"
- zárul a HVIM közleménye.