Magyarország az euroatlantizmus áldozata

Magyarország a két és fél évtizedes szolgalelkű euroatlantizmus áldozata lett, legalábbis ezt mutatja a Déli Áramlat leállítása kapcsán kialakult helyzet Gyöngyösi Márton jobbikos politikus szerint, akit Putyin döntéséről, és annak európai és magyarországi hatásairól kérdeztünk.

Arról tegnap már írtunk, hogy a legnagyobb nyertese Washington annak, hogy Putyin bejelentette, nem építik meg a Déli Áramlat gázvezetéket, de még Peking és Ankara is jól járhat. Az örvendező Európai Unió, azon belül is például Németország pedig jobban teszi, ha nem gyújt örömlángokat az Északi Áramlat révén orosz gázzal telepumpált gáztározóin csücsülve.

Önsorsrontó európai elit

Mint ismeretes, Putyin az Európai Uniót okolta amiatt, hogy nem építik meg a Déli Áramlatot. De hogy valóban a Nyugat gördített-e akadályt a megépítése elé, vagy az oroszok csak bűnbakot keresnek, és valójában más miatt gondolhatták-e meg magukat, arról Gyöngyösi Mártont, a Jobbik parlamenti képviselőjét, az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnökét kérdeztük.

Látnunk kell, hogy korunkban az energiaellátás annak a geostratégiai küzdelemnek a része, amit az USA és Oroszország vív egymással. Sajnálatos tény, hogy ennek a geopolitikai csatának az első számú áldozata Európa, azon belül is Magyarország - hangsúlyozta ki válaszában Gyöngyösi.

A képviselő szerint az USA nyomására Európa több mint egy évtizedig az illuzórikus Nabucco projekt csapdájában vergődött. Pedig mint mondja, az ég világon semmi realitása nem volt a Nabucco vezetéknek, sem a megtérüléshez szükséges gázmennyiség, sem a projekt kivitelezéséhez elengedhetetlen pénzügyi fedezet nem állt rendelkezésre egy percre sem. Arról nem is beszélve, hogy a vezeték a világ számos válságövezetén vezetett volna keresztül. Majd hozzáteszi, ennek ellenére az önsorsrontó európai elit - köztük az atlantizmus gyógyíthatatlan betegségében szenvedő hazai, fideszes és szociálliberális politikai elit - az elmúlt időszakig kiállt a projekt kivitelezése mellett. Úgy látja, a Déli-Áramlat a Nabuccoval ellentétben pénzügyileg megtérülő, kivitelezhető lett volna és reális földrajzi közelségbe hozta volna az orosz gázt. Ennek ellenére, a Déli Áramlat is a politikai nyomásgyakorlás áldozata lett.

A jobbikos politikus véleménye az, hogy igaza van Putyin elnöknek, amikor azt mondja, hogy a Déli Áramlatot blokkoló országok nem szuverén módon döntöttek, hanem Washington és Brüsszel nyomásának hatására. Majd hozzáteszi, hogy mivel Európa sem független, hanem az USA gyarmata, így kijelenthetjük, hogy kizárólag az amerikai érdekek érvényesültek. Bulgária egyébként már nem először táncol vissza a Déli Áramlat projekttől, mutat rá, hiszen 2009-ben már meglépte ezt, de csak azért, hogy 2010-ben újra visszatérjen a tárgyalóasztalhoz.

Tragikusnak tartja, hogy Európa mennyire saját érdekeivel ellentétesen cselekszik, és hozzáteszi azt is, hogy Európa a saját szuverenitásának és függetlenségének ellensége, amikor engedve az amerikai nyomásnak Oroszország elleni kereskedelmi és gazdasági szankciókat sürget, a kizárólag amerikai katonai érdekeket szolgáló NATO előretolt bástyájaként kardot csörtetve provokálja Moszkvát, illetve amikor saját energiaellátásának biztosításáról mond le, megtorpedózva a jelenleg asztalon lévő gázellátási szerződések közül az egyedül életképes javaslatot.

A szolgalelkű euroatlantizmus áldozata

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy az orosz döntés mennyiben befolyásolja hazánk "keleti nyitás" politikáját, amelybe ezúttal nemcsak Orbánét, de a Jobbik stratégiai elképzeléseit is besoroljuk.

Egyik szemem sír, a másik nevet - kezdte válaszát Gyöngyösi Márton, aki szerint Európa reménytelennek tűnő önsorsrontása kétségbe ejtő. Aki elhiszi azt, hogy az 500 milliós EU energiaigényét az USA fogja kielégíteni az Atlanti Óceánon áthajózott, tartályokba beletöltött cseppfolyósított LNG-gázzal, az finoman szólva elveszítette a kapcsolatát a valósággal. Érthetetlen tehát azoknak a nyugati liberális véleményformálóknak és magyarországi szárnysegédeiknek az ujjongása, akik tegnap óta örömködnek a Déli Áramlat bukása felett - teszi hozzá. A politikus szerint ez Európa - köztük Magyarország - bukása nem Oroszországé.

Putyin úgy mondta fel a Déli Áramlat projektet, hogy bejelentette ankarai látogatásán Erdogan török elnökkel az oldalán: a Kínával kötött gázszerződés teljesítése mellett a déli irányú gázszállításokra fog koncentrálni, és a Kék Áramlatot prioritásként kezeli - mutat rá. Oroszország tehát nem veszít az energetikai piacaiból, sőt. A képviselő meglátása szerint Törökország egyértelműen a legnagyobb nyertese a döntésnek, hiszen a török tranzit monopol helyzetbe került a kelet-nyugati irányú gázszállítási projektek terén. Törökország egyébként a Nyugat orosz-ellenes gazdasági szankcióinak is nagy nyertese, hiszen sikeresen használta ki az orosz-európai szankciós háborúban rejlő lehetőségeket, komoly piaci részesedés hullott az ölébe. A két nagy rivális, Törökország és Oroszország egymásra találása ilyen értelemben örömteli hír Gyöngyösi szerint, miután az egypólusú világrend kialakításán ügyködő USA esélyeit nagy mértékben rontja a két keleti nagyhatalom szövetsége.

Ez pedig Magyarországnak hosszú távon óriási lehetőség, javítja a túlélési esélyeinket, ha ellenpólust képeznek a gátlástalan nyugati nyomulásnak - hangsúlyozza, ugyanakkor hozzáteszi, hogy rövid távon nem túl rózsás a magyar helyzet. Mint mondja, Magyarország a két és fél évtizedes szolgalelkű euroatlantizmus áldozata, Orbán tehetetlensége is látványos, bár legalább most már felismerte a helyzet komolyságát és kötéltáncba kezdett. Az azonban tagadhatatlan a politikus meglátása szerint, hogy Magyarország és a keleti nyitás esélyeit alapjaiban veszélyezteti az EU gazdasági, politikai és energetikai háborúja Oroszország ellen, a NATO pedig kardcsörtetésével az európai békét veszélyezteti.

Ebben a kritikus pillanatban jól látható szerinte az, hogy mekkora ára van a szolgalelkű, idegen érdekek kiszolgálására szakosodó diplomáciának és a következetlenségnek. Kizárólag a keleti nyitás politikájának van jelenleg esélye és a magyar diplomáciának mindent meg kell tennie, hogy növelje a mozgásterét a Nyugat nyomásával szemben: politikai, gazdasági, energetikai, sőt katonai értelemben is a szuverenitásunk visszaszerzése kell legyen a cél, mutat rá, hiszen jelenleg idegen érdekeknek vagyunk az alárendeltjei, és ennek jelenleg óriási ára van, beláthatatlan következményekkel.

alfahir.hu