2013. 11. 14. 14:24

Magyarország kapu lehet Szingapúr számára az EU felé

NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLE

2013-11-14

CHANNEL NEWS ASIA

channelnewsasia.com

Magyarország erőteljesen támogatja az Európai Unió és Szingapúr közötti szabadkereskedelmi egyezmény mihamarabbi ratifikálását, jelenti az ázsiai hírtévé portálja Budapestről. Az egyezmény hatályba lépése 2015-re várható. Tony Tan Keng Yam szingapúri elnök budapesti látogatásán Áder Jánossal találkozva megvitatták azt, hogy miként lehet javítani a két ország közötti gazdasági kapcsolatokat. Dr. Tan elmondta, hogy egyes szingapúri vállalatok Magyarországon hoztak létre üzemeket, Magyarországot használva Európa kapujaként. (Csak bízni tudunk benne, hogy a magyar gazdaságdiplomácia eléri azt is, hogy Szingapúr pedig kapu lehessen Magyarországnak Dél-Kelet-Ázsia felé.) 2012-ben Magyarország Szingapúr 14-ik legnagyobb kereskedelmi partnere volt az Európai Unióban és az 57-ik globálisan. Dr. Tan találkozott Orbán Viktorral és Kövér Lászlóval is.

THE TIMES OF ISRAEL

timesofisrael.com

Mahmud Habbas palesztin vallásügyi miniszter kijelentette, hogy a zsidók mérgezték meg Arafat volt palesztin vezetőt és halálát Mohamedéhez hasonlította. A próféta Aisa nevű feleségének mondta, hogy egy zsidó nő mérgezett húst szolgált fel neki.

                                   *          *          *

A világ legnagyobb gyerekkönyv kiadója, a Trade Publishing olyan egyiptomi kalandregényt adott ki, amelyben szereplő térképből hiányzott Izrael és annak területén Jordániával egyszínű felület volt. Az olaszról arabra fordított könyv kiadójának igazgatója bocsánatot kért és azonnal elrendelte, hogy megfelelő javítással adják ki újra a kötetet.

SÜDDEUTSCHE ZEITUNG

sueddeutsche.de

Útlevelek szavazatokért címmel megjelent cikkében a balliberális beállítottságú bajor lap arról ír, hogy a magyar kormány nagyvonalúan osztogat útleveleket, többek között az Európai Unión kívül élő magyar származásúaknak. Egy hasonló modell miatt korábban Romániának meggyűlt a baja Brüsszellel (azt persze nem említi a lap, hogy ejnye-bejnyén kívül más következménye nem volt), de Orbán miniszterelnök politikai üzletet remél (még szerencse, hogy nyugaton csupa olyan politikus van, akik önzetlenül, önfeláldozó módon, politikai haszonnal mit sem törődve politizilnak).

RT

rt.com

Az angol nyelvű orosz globális televízió jelenti, hogy Málta 650 ezer euróért kínál uniós útlevelet egy olyan törvény részeként, amely célja jövedelem és beruházás biztosítása a szigetországnak. Michele Cercone, az Európai Unió szóvivője kijelentette, hogy Máltának és más tagországnak jogában áll tetszésük szerint útlevelet kibocsájtani.

THE JERUSALEM POST

jpost.com

Norvégia új törvény beiktatására készül, amelynek értelmében „szabályozzák a rituális körülmetélést”, jelentette ki az ország egészségügyi minisztere. A törvényjavaslatot még április 20-a előtt a parlament elé viszik, írja a norvég Aftenposten. Az erről író izraeli lap megjegyzi, hogy Franciaországban Francois Hollande elnök „erősen kiállt a zsidóknak a körülmetéléshez való joga mellett”. (Ami azért érdekes, mert számukat tekintve több muzulmánon hajtanak végre körülmetélést, de az ő jogukról Hollande nem beszélt.)

YNET

ynetnews.com

Új-Zéland izraelieket deportált azért, mert attól tartott, illegálisan akarnak dolgozni a szigetországban, jelenti az izraeli honlap. A múlt héten is hat izraelitől tagadták meg – hosszas kérdezősködés után – annak jogát, hogy az országba lépjenek és küldték vissza Izraelbe.

Készítette az Ordosz műhely

(Felhívjuk olvasóink szíves figyelmét, hogy szemlénkben a dőlt betűkkel megjelent részek kommentárt jelentenek.)

alfahir.hu