Magyarország megfigyelői státust kapott a Balti-tengeri Államok Tanácsában

Döntés született szerdán arról, hogy Magyarország megfigyelői státust kap a Balti-tengeri Államok Tanácsában, ami növelheti az ország nemzetközi mozgásterét - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

Mint írták, a magyar megfigyelői státust Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2015. november 27-én kérvényezte a szervezet soros elnökségét adó Lengyelország külügyminiszterénél. A kérvényről a szervezet külügyminiszter-helyetteseinek szerdai varsói tanácskozásán határoztak.

A tanács, amely a balti-tengeri régió országainak és az Európai Bizottságnak a kormányközi együttműködési fóruma, a térség identitásával, fenntartható fejlesztésével és biztonságával kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Megfigyelő tagként tíz ország kapcsolódik be a tanács munkájába.

A tárcánál kiemelték: Magyarország megfigyelői státusával is demonstrálni kívánja elkötelezettségét az együttműködés szorosabbra fűzése mellett a balti-tengeri térség országaival. Az ország jelenléte a szervezetben tovább erősíti az északi és közép-európai regionális együttműködési formációk kapcsolatait.

Magyarország megfigyelőként a jövőben betekintést nyer a tanács munkájába és az együttműködési stratégiákba. Jelenléte, aktív fellépése e keretek között növeli Magyarország presztízsét és nemzetközi mozgásterét - hangsúlyozták a közleményben.

Forrás
MTI