Magyarország ne tegyen vörös posztót az Iszlám Állam elé!

A Jobbik szerint az M0-s autóút Anna-hegyi pihenőjében tartózkodó bolgár rendszámú buszjáraton talált csőbomba tökéletesen megmutatta Magyarország kiszolgáltatottságát a terrorizmussal szemben. Mirkóczki Ádám országgyűlési képviselő, a Jobbik szóvivője keddi sajtótájékoztatóján kijelentette: mindegy, hogy a bombát az Iszlám Állam dzsihadistái helyezték-e el. Arra kérik a kormányt: vegye úgy ezt az esetet, mint egy utolsó figyelmeztetést, és haladéktalanul álljon el attól a tervétől, hogy katonákat küldjön Észak-Irakba az Iszlám Állam ellen, illetve azokat a katonákat is vonja vissza, akik már kint tartózkodnak a tábort előkészíteni.

A Jobbik szóvivője emlékeztetett rá: líbiai kormányzati körök arra figyelmeztettek, hogy az Iszlám Állam tudatosan használja a menekültek hajóit emberei Európába juttatására.

„Kifejezetten azzal a céllal, hogy azokban az országokban, amelyek katonailag fellépnek Észak-Irakban az Iszlám Állam ellen, különböző merényleteket kövessenek el”

 – hangsúlyozta Mirkóczki. Hozzátette:

„Magyarország maximálisan alkalmatlan arra, hogy a terrorcselekményeket preventív módon megakadályozza, sokkal inkább szenvedő alanyai leszünk.”

A Jobbik bízik abban, hogy a szombati csőbombás esetből tanultak az Iszlám Állam elleni magyar katonai szerepvállalás támogatói. Mirkóczki Ádám azt is figyelmeztetésnek értékelte, hogy a dzsihadisták két nappal ezelőtt egy Baranya megyei honlapon helyezték el az Iszlám Állam lobogóját.

A Jobbik azt szeretné, ha Magyarország nem tenne vörös posztót az Iszlám Állam elé, hogy így hazánk is terrorista célponttá váljon.

Újságírói kérdésre a képviselő elmondta: a Jobbik a céllal egyetért, ugyanakkor a „blöff blöffjének” tartja, hogy Orbán Viktor hétfőn a debreceni menekülttábor bezárásáról beszélt. Mirkóczki Ádám szerint a Fidesz még nem jött ki a tapolcai sokkhatásból, ezért ahogy a halálbüntetés esetében, most a menekültkérdésben is kommunikációs paneleket igyekeznek használni, amelyek megállíthatják a népszerűségvesztésüket.

Dzsihadisták rejtették el a csőbombát?

Csőbombát találtak egy bolgár rendszámú buszon az M0-s autóút Anna-hegyi pihenőjében még szombat délután. Dragomir Petkova, a járatot fenntartó cég igazgatója azt közölte, hogy egy cseh vagy szlovák állampolgárságú férfi rejtett el csőbombát az Omega Group Prágából Várnába tartó járatán – számolt be hétfőn a nol.hu. A Novinite közlése szerint az utas Prágában szállt fel a járműre és Pozsonyig váltott jegyet, Brnóban azonban leszállt és nem tért vissza csomagjáért, amely útközben felborult és szúrós szagú folyadék folyt ki belőle.

A bejelentés után a helyszínre érkező Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálata "a gyanús csomagot a helyszínen hatástalanította", majd további vizsgálatra elszállította. A busszal utazó 34 - bolgár és román - állampolgárt a rendőrség tanúként hallgatta ki. Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda - szakértők bevonásával - emberölés bűntett kísérlet gyanúja miatt indított nyomozást.

A HVG szerint a bolgár elhárítás egyik ezredese úgy vélte, hogy felépítése alapján a csőbombát az Iszlám Állam, vagy más, "közel keleti-gyökerű" szervezet helyezhette el a buszon. Más bennfentesek nem zárják ki, hogy az utazási társaság versenytársai állnak a háttérben, korábban is történt ehhez hasonlatos incidens.