Mahmúd Abbász: a késelős felkelés jogos – Palesztina fegyverhez nyúlna

Forrás: http://goo.gl/Vywt1s

Mahmúd Abbász, a palesztin hatóság elnöke egy konferencián Rámalláhban kijelentette, hogy a palesztin felkelés jogos, és a fiatal generáció reményvesztéséből fakad - értesült az izraeli közszolgálati rádió kedd reggel.

A hétfő este tartott konferencián Abbász azt hangsúlyozta, hogy a palesztin fiatalok az útellenőrző pontok, a telepesfalvak és az Izraelt Ciszjordániától elválasztó fal léte, valamint a jeruzsálemi al-Aksza mecset elleni izraeli támadások miatt elkezdték feladni a kétállami megoldásba vetett hitüket.

"Nem szabad igazolni a civilek elleni támadásokat, amelyeket ma is láthattunk"

- ítélte el Abbász szavait Mark Regev, az izraeli kormány szóvivője, utalva a hétfői jeruzsálemi gázolásos merényletre, amelyben tizennégy izraeli civil sebesült meg. A palesztin közvélemény viszont Abbásszal ért egyet, mint az egy frissen megjelentetett kutatásból kiderült.

A palesztinok kétharmada támogatja a késeléses merényleteket, és többségük bizonyos abban, hogy egy fegyveres felkelés oly módon szolgálná a palesztinok nemzeti érdekeiket, ahogy azt a béketárgyalások nem tudnák.

A Jediót Ahronót című újság honlapján, a Yneten kedden közzétett adatok egy szakmailag megbízhatónak tekintett palesztin közvélemény-kutató intézet, a Palestinian Center for Policy and Survey Research (PSR) felmérésből származnak. Eszerint a palesztinoknak mindössze ötvenegy százaléka véli úgy, hogy valóban merényletek elkövetése vagy megkísérlése miatt lőtték le az izraeliek a késeléses vagy gázolásos merényletekben meghalt palesztinokat. Negyvenhét százalék szerint a merénylők valójában semmit nem követtek el, ahogy azt a palesztin médiában az esetek többségében állítják. Csak negyvenöt százalék bízik a palesztin-izraeli viszály két népnek két államot ígérő megoldásában a PSR felmérése alapján. Hatvanöt százalék, a nagy többség szerint az izraeli telepesek ciszjordániai terjeszkedése miatt ezt már nem lehet megvalósítani. Izrael a palesztinok kilencven százaléka szerint nem tartja be az oslói megállapodást, és hatvannyolc százalék szerint fel kellene mondani az egyezményt.

A kutatás eredménye szerint hatvanöt százalék Abbász lemondását szeretné, és ha lennének választások, akkor szerintük a mérsékelt Fatah párt élén álló Abbász alulmaradna a Gázai övezetet kormányzó radikális iszlamista párttal, a Hamásszal szemben. Abbász elnöki mandátuma elvileg már 2009-ben lejárt, de a Hamász 2007-es gázai erőszakos hatalomátvétele nyomán azóta sem tűzték ki a demokratikus választások időpontját.
 

Forrás
MTI