Már a kormány is háborúra készül, de mindennél fontosabb a béke

A Jobbik meglepetéssel vegyes aggodalommal olvasta Lázár János Figyelőnek adott interjúját, melyben sok-sok belpolitikai kérdés mellett külpolitikai kérdésekre, többek közt az ukrajnai válságra is kitért - mondta el pénteki sajtótájékoztatóján Gyöngyösi Márton, a Jobbik képviselője.

Lázár az interjúban - szakítva az elmúlt évek euroatlantista diplomáciájával - kijelentette: elítéli az USA külpolitikáját, mely Oroszországot szembefordítja az EU-val, úgy értékeli, hogy ez Európa és hazánk érdeke ellen hat. Lázár azt is elmondta, hogy a jelenlegi helyzetben béketárgyalásokra is szükség van. Lázár azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a konszolidáció időszaka nem fog beköszönteni, lehetséges, hogy válságkormányzásra kell készülni, aminek háborús logikája van. A politikus azt is kijelentette, hogy a jelenlegi helyzetben sajnos a háború a legvalószínűbb forgatókönyv.

A Jobbik aggasztónak találja, hogy a fenti kijelentések attól a Lázár Jánostól származnak, aki a Miniszterelnökséget irányítja, így alá tartozik az Információs Hivatal, vagyis a külföldről érdemi információkat szerző titkosszolgálatok is; a politikus szavainak így súlya van. A nemzeti párt ugyanakkor örömtelinek találja, hogy Lázár a nyilatkozatban szembemegy a hivatalos, euroatlantista paradigmát követő diplomáciával és külpolitikával - mondta Gyöngyösi Márton.

A jobbikos képviselő szerint az elmúlt egy évet tekintve a magyar kormány és hivatalos diplomácia az EU és az USA által diktált szankciókat aláírta és képviselte, a NATO-tagságból fakadó állítólagos kötelezettségekre hivatkozva felajánlásokat tett. A Külügyminisztérium folyamatosan Ukrajna területi integritásáért aggódott és az önfeladás pályáján lépdelt, mikor a kárpátaljai magyarok helyzete szóba került. A Jobbik úgy gondolja, hogy erről a pályáról le kell térni; látható, hogy a magyar diplomácia az események után kullog, és képtelen  megfelelően reagálni az eseményekre, ahogy az előrelátás képességével és információkkal sem rendelkezik a válság eszkalálódása kapcsán.

Gyöngyösi rámutatott: a titkosszolgálatunk és a katonai biztonsági szolgálatunk is nyugati szolgálatok információira hagyatkozva építi stratégiáját. A politikus utalt hét eleji, Hende Csabához intézett interpellációjára is, melyben számon kérte, hogy az ukrán válság kapcsán a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat rendre meghamisítja a rendelkezésre álló információkat. Legutóbbi jelentésükben például a finn államelnök szájába adtak olyan kijelentéseket, melyeknek a politikus kifejezetten az ellenkezőjét mondta el. Gyöngyösi szerint ennek két oka lehet: a szolgálat vagy félre akarta vezetni a magyar döntéshozókat, vagy szolgalelkűen átvették a nyugati szolgálatok hamis információit és véletlenül közöltek hamis információkat. Gyöngyösi szerint megállapítható: információs háború van, melyben a magyar szolgálatok képtelenek a hazai érdekérvényesítést előremozdítani.

A Jobbik Lázár szavait a hivatalos diplomácia irányából történő elmozdulásként értékeli, és üdvözli, hogy a kormány végre megértette a helyzet komolyságát. Mint írtuk, Lázár János béketárgyalásokat is szorgalmazott, Gyöngyösi elmondása szerint mindez egy reakció lehet Vona Gábor két héttel ezelőtt tartott napirend előtti felszólalására - a Jobbik elnöke a béke és a kiegyensúlyozott külpolitika fontosságáról beszélt -, valamint a Jobbik héten a parlament elé terjesztett nyilatkozatára, melyben kérték, hogy az összes párt határozottan álljon a béke oldalára.

alfahir.hu