Már alig érkeznek migránsok Görögországba

Jelentősen csökkent a Törökországból Görögországba illegálisan érkező migránsok száma: az elmúlt 24 óra alatt csupán 68-an keltek át a török partokról az égei-tengeri szigetekre - közölte szerdán a menekültkérdéssel foglalkozó görög válságtörzs.

A testület beszámolója szerint előző nap még 225 menedékkérő tette meg ezt az utat. A válságstáb tájékoztatott arról is, hogy kedden és szerdán délelőtt nem toloncoltak vissza egyetlen bevándorlót sem a Brüsszel és Ankara között március 20-án életbe lépett menekültügyi paktum keretében.

A hatóságok közlése szerint jelenleg a migránsok és menekültek menedékkérelmének feldolgozása folyik. Hétfőn 202 migránst küldtek vissza Leszbosz és Híosz szigetéről Törökországba. Egy névtelenül nyilatkozó török tisztségviselő kedden azt mondta, hogy a migránsok következő csoportjának szerdára tervezett visszaküldését a görög fél péntekre halasztotta.

Helyszíni jelentések szerint a pireuszi ideiglenes menekülttábor lakói szerdán tüntetést rendeztek, követelve, hogy folytathassák útjukat Közép-Európa felé. Többen gyerekeikkel a földre feküdve tiltakoztak a jelenlegi helyzet miatt, és azt mondták, tovább akarnak utazni, kerül, amibe kerül. A hatóságok célja azonban az, hogy átszállítsák őket az ország belső részeiben működő hivatalos befogadóközpontokba.

"A célunk, hogy a Pireuszban tartózkodó migránsokat és menekülteket legkésőbb a hónap végéig máshova vigyük" - mondta a televízióban Jorgosz Kiricisz, a válságtörzs szóvivője.

"Ha nem számoljuk fel egyhamar ezeket a táborokat, szörnyű jeleneteknek lehetünk majd tanúi" - vélekedett szerdán Dimitrisz Zaitakisz, a parti őrség tiszti szövetségének elnöke a pireuszi és a macedón határnál lévő idomeni táborokra utalva, ahol összesen 16 ezren tartózkodnak. Napvilágot láttak olyan információk, amelyek szerint

aktivisták arra buzdítják a migránsokat, hogy tömegesen demonstráljanak Athénban.

A görög válságstáb becslése szerint a balkáni migrációs útvonal március 9-i lezárása óta nagyjából 53 ezerre duzzadt a Görögországban ragadt menekültek és migránsok száma.

Forrás
MTI
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Harmati András

Friss

sss
2019. november 20. | 13:37
Hétfőn az üggyel összefüggésben két, prostituáltként dolgozó nőt is elvittek a rendőrök a Marina Part Lakóparkból.
1
sss
2019. november 20. | 11:45
A következő év elején több mint egymilliárd forintos hiánnyal kell szembesülnie az önkormányzatnak. Jövő héten alakulhat az új képviselő-testület.
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Harmati András
sss
2019. november 20. | 13:37
Hétfőn az üggyel összefüggésben két, prostituáltként dolgozó nőt is elvittek a rendőrök a Marina Part Lakóparkból.
sss
2019. november 19. | 13:20
Rendkívüli módon meglátszik az adószigorítás a nyugdíj- és egészségkasszák befizetésein, a munkáltatói hozzájárulások drasztikus visszaesését az egyéni befizetések tudták valamelyest kompenzálni. Nagy sikere van viszont az önsegélyező pénztárakon belül a jelzáloghitel-törlesztések támogatásának.