2014. 08. 27. 10:32

Már az EP számára sem fontos Kovács Béla ügye

A kémkedéssel gyanúsított Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztése nem kerül napirendre az Európai Parlament jogi bizottságának a nyári szünet utáni első, szeptember 3-i ülésén - tudta meg a Magyar Nemzet.

A lap emlékeztet, hogy tíz nappal a magyarországi európai parlamenti (EP-) választások előtt vált ismertté, hogy Polt Péter legfőbb ügyész május 12-én diplomáciai úton fordult az EP-elnöki teendőket ellátó Martin Schulzhoz, indítványozva, hogy az EP függessze fel Kovács Béla mentelmi jogát. A jobbikos EP-képviselő ellen ugyanis az Alkotmányvédelmi Hivatal kémkedés gyanúja miatt tett korábban feljelentést.

Kovács Béla sajtótájékoztatón utasította vissza a vádakat és nyomatékosította, hogy soha nem volt sem magyar, sem külföldi titkosszolgálat tagja, soha nem működött velük együtt, és megkeresés sem érkezett hozzá tőlük. Továbbá áll minden vizsgálat elé, nincs tagargatnivalója - mondta el.

Júlisban derült ki, hogy a politikus mentelmi ügyében Tadeusz Zwiefka lengyel néppárti EP-képviselő lesz az EP jogi bizottságának jelentéstevője.

Kovács Béla ügye egyébként az országgyűlési és EP-választások után teljesen elhalkult, és láthatólag annyira üres volt a vád, hogy az EP sem tartja fontosnak tárgyalni még. Emlékezetes, május környékén robbant ki a "botrány", amire legnagyobb erővel a Fidesz repült rá, Orbán Viktor például egyenesen hazaárulással vádolta meg Kovács Bélát. A támadások miatt a képviselő kórházba is került, annyira megviselte az aljas lejárató hadjárat. 

Kovács Béla munkája és háttere évek óta ismert. Mirkóczki Ádám szóvivő korábbi nyilatkozatában is rámutatott, hogy feltételezhetően a Fidesz-kormány irányította az Alkotmányvédelmi Hivatalt, hogy jöjjön elő az üggyel. Továbbá ha valóban kém lenne, akkor nem a nyilvánosság elé tárják a gyanút, hanem operatív program keretében leplezik le, és fogják el, hiszen a kémkedés nem egyenlő egy bolti lopással. 

Arra sem érkezett hónapok óta válasz, hogy milyen módszerekkel nyomoztak Kovács Béla után, lehallgatták-e őt vagy más jobbikos politikust. Kérdés az is, indítottak-e már belső vizsgálatot, és hivatalból tett-e feljelentést a hivatal minősített adattal való visszaélés okán. Az is megjegyzendő, hogy olyan titkosszolgálati szakemberek, mint Gálszécsy András, Földi László vagy Szilvási György is úgy nyilatkozott, a kémvád elég gyenge lábakon áll és több sebből vérzik. 

Sor került egy meghallgatásra a Nemzetbiztonsági Bizottság keretein belül, ahol a Jobbik szeretett volna nyilvános meghallgatást, ám erre nem volt lehetőség.

Magyar Nemzet nyomán - alfahir.hu