2015. 01. 01. 14:25

Már egy teljes napja konzultál

Deutsch Tamás már egy teljes napja "az internetről szóló nemzeti konzultáció előkészítéséért és lebonyolításáért felelős miniszterelnöki biztos". Személyesen Orbán Viktor nevezte ki régi barátját, a fideszes EP-képviselőt december 19-i hatállyal.

Ugyan a Hivatalos Értesítő december 31-i számában jelent meg a miniszterelnöki utasítás, de a szövege szerint a kinevezés december 19-től érvényes.

Nyolc ember segíti a munkát

A miniszterelnöki biztos tevékenységét a kormányfő irányítja, munkáját a Miniszterelnökségen működő nyolctagú titkárság segíti. Deutsch Tamás a biztosi tevékenységéért díjazást és juttatást sem kap – értesült az MTI.

Orbán Viktor október 31-én jelentette be, hogy a távközlési adó kiterjesztése a korábban tervezett formában nem vezethető be, ezért január közepén nemzeti konzultációt indítanak az internetről, benne az internet szabályozásáról és a pénzügyi kérdésekről. A kormányfő azt mondta, "választ kell kapnunk arra a kérdésre, hogy az interneten keletkező hatalmas extraprofit hova lesz, és nem lehetne-e annak egy részét itt tartani Magyarországon, és bevonni a költségvetésbe".

 

Egy kérdésre vár csak a válasz

A Fidesz még aznap közölte, hogy Deutsch Tamás lesz a konzultáció felelőse. A brüsszeli képviselő később hangsúlyozta, az internettel kapcsolatos nemzeti konzultáció január közepére összeálló kérdései azt hivatottak majd körüljárni, hogy az internetfelhasználók hogyan tudják minél szabadabban, minél többen és minél olcsóbban használni a világhálót. Megjegyezte, hogy internetszolgáltatók, nagy multicégek, közepes és kisvállalatok, internetfelhasználók, szakmai és társadalmi szervezetek, valamint politikán kívüli közéleti szereplők bevonásával szeretné megvitatni, milyen kérdésekben kérjék ki a magyar állampolgárok véleményét.

Úgy tűnik, egyelőre még nincs semmi konkrét elképzelése a legfrissebb miniszterelnöki biztosnak. Pedig, korábbi ígérete szerint, ez lesz az elmúlt évek legnagyobb lendületű konzultációja, és reméli, hogy a lehető legtöbb emberhez jut majd el a megválaszolandó kérdés.

Arról sincs még információ, hogy ez mennyiben fog fájni nekünk, de valószínűleg az élmény mindenkit kárpótol majd, hiszen eszmét cserélhet a Brüsszelbe szakadt legendás Deutsch Tamással.