Már Oroszország is Nyugat felé fordul?

Oroszországban az egy évvel korábban mért 50-ről idén 71 százalékra nőtt azok aránya, akik támogatják a Nyugattal fenntartott gazdasági, politikai és kulturális kapcsolatok kiszélesítését - derült ki a független Levada-központ kedden nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásából.

A 2015 júniusában regisztrált 37-ről 17 százalékra csökkent azok tábora, akik a Nyugattól való eltávolodást tartották fontosnak.

52 százalék szerint a NATO-országoknak nincs alapjuk óvakodni Oroszországtól, 31 százalék azonban ezzel ellentétes véleményről számolt be. 57 százalék szerint az oroszok okkal félnek a NATO-tól, 31 százalék szerint nem.

A megkérdezettek 70 százaléka úgy vélekedett, hogy Oroszország fontos szerepet játszik a nemzetközi problémák megoldásában, 13 százalék szerint Moszkvának döntő szerepe van ebben. 27 százalék vélekedett úgy, hogy az orosz álláspont nem meghatározó a nemzetközi ügyek megoldásában.

A válaszadók 44 százaléka fontosnak tartotta, hogy Nyugaton milyen véleménnyel vannak Oroszországról, 51 százalék azonban közömbös ezzel szemben.

Forrás
MTI