Másfél milliót keres a bank-alpolgármester Szentendrén

Szentendre új alpolgármesterének fizetését az önkormányzat számlavezető bankja duplázza. Polányi Sándor érdekeltségébe tartozó cégtől is kap félmilliót havonta.

Újabb alpolgármestert választottak Szentendrén, Polányi Sándor, a Herendi Porcelánmanufaktúra korábbi vezérigazgatója a város számláját vezető Raiffeisen Bankkal egyetértésben külsős, reorganizációs menedzserként segíti a város pénzügyi egyensúlyának megteremtését. Polányi Sándor kinevezése 9 hónapra szól, ez idő alatt megkapja az önkormányzattól a havi bruttó 460 ezer forint tiszteletdíját, amelyet a Raiffeisen bank megdupláz újabb 460 ezret téve hozzá havonta. Információink szerint, emellett egy a Polányi az érdekeltségébe tartozó cégen keresztül további félmillió forint körüli összeget is kap az önkormányzattól.

Dietz Ferenc, a város fideszes polgármestere, az MTI-nek elmondta, Szentendrén semmivel sem rosszabb a pénzügyi helyzet, mint bármelyik más önkormányzatnál, tehát a nadrágszíj meghúzása náluk is elengedhetetlenné vált, például csökkentették szociális kiadásaikat és a jelentősebb értékű beszerzéseket.

Szentendre jelenlegi tartozása 9 milliárd 200 millió forint, amikor a fideszes vezetés 2006-ban hatalomra került a városban ez az összeg egymilliárd forint volt. A hiány abból is adódik, hogy veszteséges magánberuházásokat vett át az önkormányzat. Ezen lépések közé sorolják többen azt is, hogy a helyben épített, korábbi magánuszodát az önkormányzat működteti tovább.

A város polgármestere az új alpolgármester kinevezésével összefüggésben közölte, a város számláját, illetve 2,5 milliárd forint értékű kötvényét kezelő Raiffeisen Bankkal közösen az a döntés született, hogy egy gazdálkodásban jártas profi szakember irányításával reorganizációs tervet kell kidolgozni, illetve végrehajtani

A város másik alpolgármestere Török Balázs korábban az Indexnek elismerte, hogy súlyos helyzetben van a város. „Gazdagon szűkölködünk” – mondta akkor. Közölte, hogy Szentendrének van egy 2,5 milliárdos lekötött bankbetétje, amihez pillanatnyilag nem fér hozzá, ezért klasszikus likviditási menedzselésre kényszerül az önkormányzat. Hozzátette, a működési pénzekből kell finanszírozni több Európai Uniós projektet is, így a városrehabilitációt és az orvosi rendelő felújítását, amíg a város hozzá nem jut a szükséges forrásokhoz.

A városban jelentkező problémákról már korábban is több helyen lehetett olvasni.

Somogyi Zsolt, a helyi közműszolgáltató, a Városi Szolgáltató Zrt. vezetője drámai hangú levélben még tavaly jelezte Szentendre polgármesterének, hogy csőd fenyegeti a közszolgáltatásokat. Közölte, ha nem változik a helyzet, nem lesz egész nap távfűtés, éjfélkor lekapcsolják a közvilágítást, nem lesz téli útüzem és köztisztasági szolgáltatás, csak baleset-elhárítás esetén, és nem lesz parkfenntartás, csak a turisták által látogatott területeken.

A vezérigazgató a december 8-án tartott képviselő-testületi ülésen elő akarta adni a városi cég problémáit, ám álláspontját végül nem tudta kifejteni.

A mostani döntést nagyban befolyásolhatta, hogy az önkormányzatnak pénzre volt szüksége, többek között a közműszolgáltatások fenntartása érdekében is.

Szentendrének eddig egy alpolgármestere volt, a fideszes Török Balázs.

 

LR-BJ

barikad.hu