Mától kóser a marihuána

Mielőtt a fél Újlipótváros tekerne egy trombitát, szögezzük le: az orvosi cannabisról van szó. Az pedig Magyarországon nem kapható New York államban azonban január 1-től igen. És ortodox zsidók is fogyaszthatják anélkül, hogy a rabbi rosszallásától kellene tartaniuk.

A döntést már 2014 júniusában meghozta az állam törvényhozása, ám 18 hónapos átmeneti időszakot kötöttek ki, ameddig forgalmazni még nem lehetett. A határidő tegnap telt le. A fű fogyasztását orvosi recepthez kötik, a drog fájdalomcsillapításra írható fel. Ez azonban csak a süteménybe sütött, folyadékban feloldott, tabletta, vagy spray formátumú cannabis származékokra vonatkozik, a füves cigaretta továbbra is tiltott. Az azért még a hagyományosan ultraliberális gondolkodású New Yorkban is furán nézne ki, ha az orvos bármilyen jellegű dohányzást írna elő a betegnek.

A csaknem húszmillió lakosú államban

mindössze öt cég kapott koncessziót

a szerek forgalmazására. (Ez az a pont, ahol talán Lázár János is elgondolkodhat a példa követéséről.) A legszemfülesebb a Vireo Health volt, amely még tavaly az Orthodox Union nevű ortodox zsidó szervezethez fordult, hogy vizsgálja meg,

kósernek számítanak-e a termékeik?

Ők pedig mindent rendben is találtak.  A vállalkozást minden bizonnyal nem elsősorban a vallási buzgalom, vezette, sokkal inkább piaci szempontok. New Yorkban és környékén él ugyanis az Egyesült Államok legnagyobb, és jelentős részben igen hagyománytisztelő zsidó közössége, több mint másfél millió ember.

Menachem Genack rabbi arról beszélt, hogy, ha az orvos előírja, akkor a szer fogyasztása nem, hogy nem bűn, de egyenesen mitzvah, vagyis

vallási parancs.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

1