Medián: a Jobbik lehagyta az MSZP-t

jobbikMind a teljes népesség, mind a választani tudók és választani tudó „biztos” szavazók körében is beelőzte a Jobbik az MSZP-t – derült ki a HVG által közzétett legfrissebb Medián elemzésből. A Jobbik a második erő.

A Medián reprezentatív felmérése (mely április 25-e és 29-e között készült) szerint a megkérdezettek 46 százaléka gondolja úgy, hogy biztosan részt vesznek az EP-választáson. Bár a Fidesz fölénye továbbra is biztos (a választani tudó „biztos” szavazók körében 56 százalékos a kormánypárt támogatottsága), figyelemreméltó, hogy a Jobbik beelőzte a szocialistákat. A választani tudó „biztos” szavazók esetében 3 százalékot is rávert a nemzeti párt az MSZP-re (Jobbik 17 százalék, MSZP 14 százalék). A teljes népességnél szintén 3 százalék a Jobbik előnye (Jobbik 14 százalék, MSZP 11 százalék). A választani tudóknál azonban már 4 százalékkal vezet a nemzeti párt (Jobbik 14 százalék, MSZP 11 százalék).

Az Együtt-PM, az LMP és a szélsőbaloldali DK eredményei alig mérhetőek, csak néhány százalékosak. Az Együtt-PM és az LMP szinte fej-fej mellett (4-5 százalékon), míg a gyurcsányista párt utolsó helyen kullog (2-3 százalékon).

A Jobbik folyamatos erősödését a Nézőpont Intézet kedden közzétett felmérése is igazolta. A teljes népesség körében a Jobbik megelőzte az MSZP-t (Jobbik 13 százalék, MSZP 10 százalék).

Az összes megkérdezett 44 százaléka nyilatkozta, hogy részt venne az EP-választáson, a községekben csak 40 százalék volt ugyanez az arány, Budapesten pedig 50 százalék feletti. A Nézőpont szerint a korábbi EP-választások rendre 40 százalék alatti részvételi adatából kiindulva azonban nem zárható ki, hogy ezúttal az ígértnél kevesebben mennek el szavazni május 25-én.

HVG – Medián – Nézőpont Intézet – alfahir.hu