2016. 07. 27. 16:50
MTI

Még mindig Horgosnál éhségsztrájkolnak a migránsok

Az MTI szerint nem megerősített információk szerint a szabadkai befogadóállomásról szerda reggel további száz migráns akart csatlakozni a demonstrálókhoz, de a rendőrség ezt megakadályozta.

Tíz rendőr járőrözött a tábor körül és ügyelt a rendre, akik korábban nem tartózkodtak ott. A magyar határ melletti tisztásra vasárnap érkezett meg 130 migráns gyalog Belgrádból, ahonnét eredetileg mintegy 300-400, főleg afganisztáni és pakisztáni migráns indult útnak még péntek délután.

A bevándorlók korábban azt mondták: azért jöttek, hogy a határzár és a menedékkérők beengedésére vonatkozó szigorú szabályok ellen tiltakozzanak. Egyikük szerint 3-4 napig akarnak majd tüntetni a magyar határnál. Közülük sokan feladták és a közeli tranzitzónába távoztak, majd többen újra csatlakoztak a csoporthoz. Sajtóinformációk szerint kedden délután három éhségsztrájkolót végkimerüléssel szállítottak a szabadkai kórházba.

Szerda délután a szerb hatóságok szabaddá tették a szabadkai befogadóállomáson a kijárást. A migránsok nyugodtan elhagyhatják a tábort, ahol jelenleg 500 tartózkodnak, és amely mindössze 100 fő befogadására alkalmas. A hatóságok önkéntes alapon elkezdték a menekültek elszállítását a szerb–horvát határra, a sidi és adasevci táborokba. A közmédia helyszínen lévő tudósítója arról számolt be, hogy két autóbusz jelent meg a szabadkai központnál, amelyre valamivel több mint 50 ember szállt fel.

Korábban a migránsok a kelet-szlavóniai Bapska és Tovarnik körzetében lépték át illegálisan a szerb–horvát határt, és Szlovénián keresztül folytatták útjukat Nyugat-Európába. A szerb–horvát határon nem épült technikai akadály, ugyanakkor a horvát–magyar és horvát–szlovén határt is kerítéssel védik a szomszédos országok.